Ryt till - om roaming

2011-06-14 23:00  
Norbert Andersson, bilreporter. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Många av oss sitter med semesterplaner och längtar efter varma stränder vid Medelhavet, världsberömda museer i Paris eller en romantisk solnedgång över Capri. Men väl på plats vill vi förstås fortfarande vara uppkopplade.

<p>Mejl, nyheter, vägbeskrivning, underhållning - allt finns tillgängligt uppe i datamolnet dygnet runt. Och kanske även kvardröjande jobb kräver lite handpåläggning, trots semestern.</p> <p>Och mer moln ska det bli, även om de knappast förmörkar himlen. På sidan 10 testar Ny Teknik nya tjänster från Cloudme. För Android-användare är molnet vardag och i höst ska Icloud frälsa Apple-anhängarna.</p> <p>Men som stoppkloss för utvecklingen fungerar de europeiska telebolagen - främst turistländernas operatörer. Utan att det motiveras av avsevärt större kostnader skinnar de oss genom hutlösa avgifter på roaming.</p> <p>Att ladda ner exempelvis ett nummer av Dagens Nyheter på kaféet i Neapel till sin Ipad kan kosta över 1?500 kronor. Hur mycket det skulle kosta att bearbeta en affärsplan eller en ritning via datamolnet vågar jag knappast ens fundera över.</p> <p>Att en så liten del av it-världen som den europeiska etern ska delas upp i 20-tals små hertigdömen tynger inte bara våra teleräkningar. Detta ålderdomliga system drabbar även den tekniska och ekonomiska utvecklingen i Europa.</p> <p>EU-kommissionen har visserligen tidigare satt stopp för än högre roamingavgifter. Men målet måste nu vara att få bort dem över hela linjen. Det kostar inget att fysiskt passera en landsgräns i Europa. Då ska det inte heller kosta något att förflytta sina virtuella elektroner.</p> <p>Den svenska politiker som lyfter denna fråga till internationell nivå lär få sina väljares sympatier.</p>

Norbert Andersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt