Opinion

”Rymdtekniken kommer närmare människan”

Kalle Anrell, Ny Tekniks t f chefredaktör.

LEDARE. Drivkraften att utforska rymden har varit betydande i teknikutvecklingen, konstaterar Ny Tekniks tf chefredaktör Kalle Anrell.

Publicerad Uppdaterad

Rymden har alltid varit fascinerande. Neil Armstrongs första steg på månen 1969 fångade en hel värld. ”Ett litet steg för en människa, men ett jättekliv för mänskligheten.”

Drivkraften att utforska rymden har varit betydande i teknikutvecklingen både före och efter månfärden. Mer hållbara material, effektivare bränslen, nya sätt att behandla sjukdomar och bättre madrasser har blivit verklighet för mänskligheten. På 1960-talet var det resan till månen som var målet. I dag är det Mars eller rymdturism som Nasa i USA, Esa i Europa och privata företag lägger ned enorma resurser på. Vilken teknik som vi kan få nytta av de kommande decennierna återstår att se.

I Sverige är företag som ÅAC Microtec i Uppsala en del av den etablerade rymdindustrin, där siktet i första hand är inställt på rymden. Men den nya branschen som växer fram siktar i stället på att ta teknik som utvecklats för rymden till industrin, fastighetsbranschen med mera.

Vår reporter Kalle Wiklund har pratat med mängder av nystartade företag det senaste året under arbetet med 33-listan, där vi utser Sveriges hetaste teknikföretag. Här tittar vi på Unibap och Featherway Robotics som är en del av just den här nya rymdindustrin.

Vi har dessutom pratat med minister Helene Hellmark Knutsson samt rymdnestorn Christer Fuglesang. Läs!

Om knappa två veckor drar årets evenemang i gång i Almedalen. Massor av seminarier kommer att hållas. En hel del av dem handlar om teknikutveckling.

I nästa veckas tidning har vi en bilaga som handlar om de områden där vi tycker att den mest spännande teknikutvecklingen finns. Våra reportrar kommer att tipsa er om vad ni som är på plats i Visby måste lyssna på.

Vårt schema är väldigt spännande, bland annat kommer Fredrik Karlsson att fråga ut ABB-chefen Johan Söderström. Läs om alla våra seminarier på nyteknik.se/almedalen.