Robotar ger frihet och mer avancerade jobb

2016-03-01 05:26  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Robotar blir rådgivare på banken och i mataffären scannar vi själva. De smarta maskinerna blir allt fler men svenska företag hänger inte med i utvecklingen, skriver Helena Morén och Simon Andersson, PA Consulting.

Robotar och artificiell intelligens kommer att ha en avgörande inverkan på näringsliv och ekonomi. Marknaden för smarta maskiner uppskattas växa i hög takt och omsätta hela 130 miljarder kronor år 2020. Profetiorna om robotars inverkan på arbetsmarknaden är däremot betydligt mer spretiga. Men sannolikheten är stor att robotarna för med sig helt nya, avancerade jobb och större frihet för människan.

Robotiseringen frigör viktiga resurser som när de tas tillvara kan användas för att öka kostnadseffektivitet och produktivitet. Men svenska företag halkar efter i digitaliseringen. Det visade en rapport som presenterades under toppmötet i Davos den 20-23 januari i år. Problemet beror på att verksamheterna inte är resurseffektiva.

Det krävs att vi vågar satsa och omfamna den nya tekniken, något som statsminister Stefan Löfven uttryckte redan i somras. Nyckelordet för framtidens arbetsmarknad är produktivitet, ett mål som kan nås genom aktivt arbete med att integrera robotarna i verksamheten. Statsministern underströk att vi inte ska vara rädda för den nya tekniken, utan rädda för den gamla tekniken.

Redan i dag går det att märka av robotarnas framfart. Automatisering i form av självscanning i butik har funnits länge, medan artificiell intelligens i form av kundtjänst med kognitiva agenter är en relativt ny företeelse. Samtidigt satsar banker i Storbritannien just nu på robotrådgivning åt sina kunder och i mars presenterar forskare från MIT en social robot som ska få oss att umgås mer med varandra.

Utvecklingen syns även i Sverige: förra årets julklapp var en robotdammsugare, en produkt som frigör tid till andra, roligare aktiviteter än städning.

Försöket att introducera artificiell intelligens i syfte att effektivisera och minska kostnader kan anses vara befogat. Å andra sidan är risken stor att onödigt många arbetstillfällen försvinner. Därför är det dags för både offentlig och privat sektor att börja fundera över vilka framtida utmaningar de står inför och hur de kan tacklas. Vi måste utarbeta strategier för hur vi kan ta till oss ny teknologi och utveckla den kompetens som redan finns i verksamheten. Det allra viktigaste är att vi tar förändringen på allvar och ser den största tillgången i organisationen, nämligen människorna.

Robotarna kan inte ersätta människan helt och hållet. Trots deras förmåga att visualisera och identifiera mönster i stora datamängder på ett sätt som den mänskliga hjärnan inte klarar av, så behövs människans kognitiva förmåga för sunt förnuft och perspektiv. Människa och maskin går hand i hand och kompletterar varandra.

Om vi kan tillvarata dessa fördelar på bästa sätt kan vi skapa helt nya typer av jobb, som kan främja utvecklingen av nya, innovativa produkter och tjänster. I längden driver det välfärd och tillväxt i samhället, samtidigt som det avlastar människor från monotona och lågkvalificerade arbetsuppgifter.

Det krävs att vi börjar fundera över våra framtida utmaningar redan i dag. Vi har inte råd att halka efter ytterligare.

Helena Morén

Managementkonsult inom digital transformation och automatisering på PA Consulting Group

Simon Andersson

Managementkonsult på PA Consulting Group

Digital satsning ofta ren chansning

  • 75 procent av svenska organisationer medger att deras digitala framgång oftast bygger på ren chansning. Det visar rapporten ”Walking the digital tightrope” från Fujitsu som presenterades under toppmötet i Davos i januari.
  • Undersökningen bygger på intervjuer med 600 företagsledare och IT-beslutsfattare inom privat och offentlig sektor i Sverige, Tyskland, Storbritannien och Spanien.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt