Opinion

Robotar ger frihet och mer avancerade jobb

Att sköta jobbet i kassan är många numera vana vid. Men digitaliseringen innebär inte bara att jobb försvinner, enligt debattörerna. Foto: Hasse Holmberg / TT
Helena Morén, PA Consulting Group.
Simon Andersson, PA Consulting Group.

DEBATT. Robotar blir rådgivare på banken och i mataffären scannar vi själva. De smarta maskinerna blir allt fler men svenska företag hänger inte med i utvecklingen, skriver Helena Morén och Simon Andersson, PA Consulting.

Robotar och artificiell intelligens kommer att ha en avgörande inverkan på näringsliv och ekonomi. Marknaden för smarta maskiner uppskattas växa i hög takt och omsätta hela 130 miljarder kronor år 2020. Profetiorna om robotars inverkan på arbetsmarknaden är däremot betydligt mer spretiga. Men sannolikheten är stor att robotarna för med sig helt nya, avancerade jobb och större frihet för människan.

Robotiseringen frigör viktiga resurser som när de tas tillvara kan användas för att öka kostnadseffektivitet och produktivitet. Men svenska företag halkar efter i digitaliseringen. Det visade en rapport som presenterades under toppmötet i Davos den 20-23 januari i år. Problemet beror på att verksamheterna inte är resurseffektiva.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här