Riv upp FRA-lagen

2011-02-14 06:30  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. ”Riv upp FRA-lagen, så kommer IT-företagen tillbaka. Det handlar inte om pengar utan om principer, Odell”, skriver Anna Troberg, partiledare Piratpartiet.

Det är glädjande att Kristdemokraterna fått upp ögonen för de möjligheter som IT-industrin för med sig. En välmående IT-industri bidrar positivt till samhället. Den skapar nya tekniska lösningar. Den lägger grunden för nya demokratiska möjligheter. Den nya tekniken skapar dessutom hett eftertraktade arbetstillfällen.

Mats Odell (KD) och Lars-Axel Nordell (KD) menar att framtidens svenska IT-industri ska vila på molntjänster. För dessa molntjänster behövs serverhallar och de behöver ström. Därför bör vi räkna IT-industrin som basindustri och ge den lägre elskatt, anser de.

Denna åtgärd kommer dock inte att locka IT-företag till Sverige. Det vet vi med säkerhet eftersom IT-industrin har varit extremt tydlig med varför man inte längre väljer att placera serverhallar i Sverige, trots de annars goda förutsättningarna. Det handlar för en gångs skull inte om pengar, utan om principer.

Google säger att man inte satsar i Sverige så länge FRA-lagen finns kvar. Finska Sonera tog hem sina servrar från Sverige på grund av FRA-lagen. Branschorganisationen IT & Telekomföretagen menar att företag som vill investera i Europa undviker Sverige och pekar även de på FRA-lagen. IT-företagen kan helt enkelt inte kompromissa bort sina kunders integritet på det sätt som FRA-lagen kräver.

Kristdemokraterna röstade för FRA-lagen och vill tvinga igenom Datalagringsdirektivet. Tillsammans med regeringen har man slarvat bort tusentals arbetstillfällen. Det finns dock en lösning. Riv upp FRA-lagen och stoppa Datalagringsdirektivet, så kommer IT-företagen tillbaka.

Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Mer om: Google Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt