”Riksdagen stjälper bredbandsutbyggnaden"

2011-03-16 06:30  
Anders S Lindbäck

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Politikerna ger med ena handen och tar med den andra. Det nya direktivet om datalagring kommer att kosta 1 miljard, det är dubbelt så mycket som bidraget till bredbandsutbyggnad, skriver Anders S Lindbäck i en replik.

Utbyggnaden av bredband skall få 445 miljoner i bidrag enligt en debattartikel av Eliza Roszkowska Öberg (M). Det är bra att man satsar på utbyggnaden av bredband i Sverige - men varför införs samtidigt ökade kostnader för bredbandsutbyggnaden i Sverige?

I dag, den 16 mars skall riksdagen rösta om det mycket kontroversiella datalagringsdirektivet. Lagen innebär krav på investering i loggningsutrustning och lagringssystem. Denna utbyggnad är inte gratis och kan komma utökas ytterligare eftersom man ännu inte har identifierat alla som måste införa datalagringen. Investeringskostnaden är i dagsläget 1 000 miljoner - mer än dubbelt vad regeringen vill ge i bidrag till utbyggnaden för bredband.

Ge med ena handen och ta med andra är någon som politiker är bra på. Har riksdagen en genuin vilja att hjälpa utbyggnaden av bredband i Sverige så är det bra att inte skryta över att man låter marknaden bestämma samtidigt som man genom lagstiftning minskar marknadskrafternas investeringskapital. Man kan inte lita på marknadens krafter och sedan samtidigt lägga nya pålagor på dem. Det fungerar inte, nya pålagor skapar inte tillväxt.

Anders S Lindbäck, civilingenjör och Piratpartist

Mer om: Debatt Järnväg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt