Riksbanken: Vi glömmer er inte ingenjörer

2011-05-06 06:35  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. ”Vi har valt personer som på olika sätt gjort viktiga kulturella insatser, har en folklig förankring och ett internationellt anseende, svarar Riksbankens Johan Gernandt. Men han betonar också att ingenjörer och tekniker spelat en mycket viktig roll i arbetet med att ta fram sedlarnas nya säkerhetsdetaljer.

I en debattartikel den 4 maj 2011 menar Tomas Klingström, David Ebbevi, Daniel Langkilde och Anders Lundberg att riksbanksfullmäktige väljer att hylla kändisar från kultur- och medievärlden när vi valt motiv till nya sedlarna. Istället borde vi ha valt ingenjörer eller vetenskapsmän.

Att välja motiv till de nya sedlarna har inte varit enkelt.

Vi kunde naturligtvis ha valt något annat tema på våra nya sedlar som till exempel ingenjörer. Precis som artikelförfattarna skriver, signalerar valet av tema på sedlarna våra svenska värderingar både gentemot turister och den nya generation som växer upp med dessa sedlar. Det håller jag med om. Där är vi överens.

Vi har valt personer som på olika sätt gjort viktiga kulturella insatser, har en folklig förankring och ett internationellt anseende. Jag tycker att de personer som vi valt väl representerar Sverige.

Riksbanksfullmäktige har arbetat med motivfrågan sedan 2008. Det finns många olika sidor av Sverige som är värda att lyfta fram. Under arbetets gång har vi diskuterat olika förslag, men landade i att ha kulturpersonligheter som tema tillsammans med ett natur/miljömotiv som anknyter till personen. Därmed bidrar vi till god tradition och på ett modernt sätt skapar vi förebilder för den unga generationen.

En anledning till att vi byter ut sedlarna är att vi behöver uppgradera säkerheten. Och i arbetet med att ta fram de nya säkerhetsdetaljerna har ingenjörer och tekniker spelat en mycket viktig roll, den viktiga funktionen som under inga omständigheter får glömmas – att trygga ett säkert betalningssystem.

Johan Gernandt

Ordförande i riksbanksfullmäktige

Mer om: Karriär Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt