"Riksbanken förringar ingenjörerna"

2011-05-16 15:05  
Forskaren Svante Arrhenius, uppfinnaren Gustaf Dalén, och innovatören The Svedberg - det är värdiga sedelansikten enligt debattörerna. Illustration: Jonas Askergren.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Riksbanken förringar vetenskapens och ingenjörernas förtjänster. Det vore rimligt att sedlarna speglar fler aspekter av det som är viktigt för samhället, vid sidan av kultur, avslutar fyra unga ingenjörer i en slutreplik om motiven på de ny sedlarna, skriver Tomas Klingström, David Ebbevi, Daniel Langkilde och Anders Lundberg.

I sin replik försvarar Riksbankens Johan Gernand att ingenjörer och naturvetare valts bort från de nya sedlarna med motiveringen att de "därmed bidrar till god tradition och på ett modernt sätt skapar förebilder för den unga generationen”.

Gernandt menar alltså att sedelmotiv med enbart personer som gjort kulturella insatser, på ett modernt sätt skapar förebilder för den unga generationen. Han låter därmed Riksbanken vara en del av en samhällskultur där vetenskapens och ingenjörernas förtjänster förringas till förmån för andra ideal.

Av allt som mänskligheten ägnat sig åt har ingenting påverkat vårt samhälle i så hög grad som vetenskapen. Vetenskapsmän och -kvinnor samt ingenjörer har lagt grunden till det välstånd som vi alla i dag åtnjuter i Sverige. Därför är det mycket oroande att allt färre söker sig till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar, och att tydliga förebilder saknas inom dessa områden.

Gernandt ger själv ett exempel där ingenjörer och tekniker har spelat en viktig roll: för att ta fram de nya sedlarnas säkerhetsdetaljer. Samtidigt antyder han på intet sätt att dessa yrkeskategorier förtjänar någon uppmärksamhet. När intresset dalar är det viktigt att goda förebilder lyfts fram. Det vore därför rimligt att sedlarna speglar fler aspekter av det som är viktigt för samhället, vid sidan av kultur.

Tomas Klingström, civilingenjör i molekylär bioteknik, Anders Wall-stipendiat inom området unga forskare 2010

David Ebbevi, läkarstudent, Ordförande Förbundet Unga Forskare

Daniel Langkilde
, civilingenjörsstudent i teknisk fysk, Projektledare Research Academy for Young Scientists

Anders Lundberg, läkarstudent, Styrelseledamot Vetenskap & Allmänhet

Här är nunorna som platsade

Tyvärr. Varken Svante Arrhenius eller The Svedberg kommer pryda de nya sedlarna. Riksbanken offentliggjorde i början av april motiven på den nya serie sedlar som ska ersätta de nuvarande från 2014:

20-kronorssedeln: Astrid Lindgren.
50-kronorssedeln: Evert Taube.
100-kronorssedeln: Greta Garbo.
200-kronorssedeln: Ingmar Bergman.
500-kronorssedeln: Birgit Nilsson.
och 1000-kronorssedeln: Dag Hammarskjöld.

Mer om: Karriär Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt