Opinion

"Riksbanken förringar ingenjörerna"

Forskaren Svante Arrhenius, uppfinnaren Gustaf Dalén, och innovatören The Svedberg - det är värdiga sedelansikten enligt debattörerna. Illustration: Jonas Askergren.

DEBATT. Riksbanken förringar vetenskapens och ingenjörernas förtjänster. Det vore rimligt att sedlarna speglar fler aspekter av det som är viktigt för samhället, vid sidan av kultur, avslutar fyra unga ingenjörer i en slutreplik om motiven på de ny sedlarna, skriver Tomas Klingström, David Ebbevi, Daniel Langkilde och Anders Lundberg.

I sin replik försvarar Riksbankens Johan Gernand att ingenjörer och naturvetare valts bort från de nya sedlarna med motiveringen att de "därmed bidrar till god tradition och på ett modernt sätt skapar förebilder för den unga generationen”.

Gernandt menar alltså att sedelmotiv med enbart personer som gjort kulturella insatser, på ett modernt sätt skapar förebilder för den unga generationen. Han låter därmed Riksbanken vara en del av en samhällskultur där vetenskapens och ingenjörernas förtjänster förringas till förmån för andra ideal.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här