Reinfeldt - vad tycker du om NSA:s övervakning?

2013-08-20 23:00  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. En följetong under sommaren har varit USA:s omfattande tillgång till innehållet i stora databaser och molntjänster.

Enskilda personers aktiviteter på så vanliga tjänster som Facebook, Skype, Apple, Youtube och Google är öppna när underrättelseorganisationen NSA vill kartlägga en person.

Det är obegripligt att USA:s president tar sig rätten att snoka i vår privata sfär på internet i sin jakt på misstänkta terrorister. Spionaget riktar sig långt utöver det egna landets medborgare.

Svenska regeringen har ett uttalat mål att Sverige ska ligga i frontlinjen för it-utvecklingen och slår sig för bröstet när Sverige utses till världens ledande it-land. Det borde även innebära att Sverige alltid sätter internetsäkerhet i främsta rummet, för stat, företag och privatpersoner.

Därför hade det varit skönt om Fredrik Reinfeldt protesterat mot USA:s tilltag. Om två veckor har han chansen, när Barack Obama kommer till Sverige.

Fram till dess kan vi tänka igenom var vi tycker att gränsen går för hur polisiär spaning får bedrivas på internet. För samtidigt är det förstås angeläget att polisen har verktyg för att jaga pedofiler, droghandlare, ekonomiska bedragare och andra brottslingar på internet.

Ett lästips i den här veckans Ny Teknik är reportaget om vattenkrisen i Gazaremsan. 1,6 miljoner palestinier som bor där har bara vatten med ohälsosamt hög salthalt i kranarna, som ett resultat av att alldeles för mycket grundvatten har pumpats upp ur reserverna.

Men med omvänd osmos kan problemet lösas, saltet filtreras mirakulöst bort. För bara tre miljarder kronor kan avsaltningsanläggningar installeras som ger Gaza-borna rent dricksvatten. För ytterligare tre miljarder kronor kan havsvatten avsaltas och grundvattenreserverna kunna återställas.

Tekniken är väl beprövad. Det är politiken som måste fatta beslut.

Om så inte sker är området obeboeligt inom tre år.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt