Rea på svenska ingenjörer

2009-03-10 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Kronan faller fritt. I början på den här veckan var den på väg mot ett nytt bottenrekord: nära 12 kronor för euron. Det betyder att kronan har försvagats i runda slängar 30 procent på ett år mot den europeiska valutan.

Alla som tillbringade sportlovet i Alperna har med sig nya omskakande upplevelser från restauranger och kafébord. Stuguthyrare och liftägare i Åre och Sälen är bara att gratulera.

Kronraset har vinnare och förlorare. Både på kort och på lång sikt.

Den svenska exportindustrin gynnas självklart. Och visst har svensk pappers- och massaindustri förbättrat sitt läge gentemot konkurrenterna i till exempel Finland. Och visst tjänar Saab och Volvo på att bilarna blir lite billigare att sälja i Tyskland. Men massor av komponenter köps i euro. Så det är inte självklart hur mycket av valutaeffekten som kan tas ut i form av lägre pris hos återförsäljarna.

Men det finns också en annan tydlig exportvinnare: svenska ingenjörer och teknikkonsulter.

Jag pratar om en svensk basnäring av högsta klass och kvalitet som bara blir attraktivare ju mer kronan åker rutschkana. Det är inte längre självklart att it-konsulter ska sitta i Bangalore och jobba mot Sverige. Kronan har också tappat 15 procent mot rupien på ett år.

Svenska storföretag och internationella konsultbolag har börjat få upp ögonen för att Sverige är på väg att bli ett "låglöneland" för ingenjörer. Jobb är på väg tillbaka, eller flyttas inte ut från Sverige, visar den rundringning som Ny Teknik har gjort i veckans nummer.

Konkurrensläget för svensk FoU har förändrats radikalt på ett år:

* FoU-bjässar som Ericsson, ABB, Astra Zenca och Sandvik har fått fördel hemmaplan.

* Konsultbolag som ÅF, Sweco, Caran, Semcon, Capgemini och Tieto Enator kan sälja rekordbilliga ingenjörstimmar inom energi, fordon, it och telekom över hela Europa.

Det är kanske lite för tidigt att redan nu peka ut Sverige som det nya Indien. Men nog är det rea på ingenjörstimmar i Sverige. Kom och köp!

* * *

Veckan absolut roligaste uppdrag: att sitta i juryn för Finn Upp. Vilken ära!

Vi är klara med vårt jobb. Men ni och vinnarna får vänta till den 11 maj. Då har kronprinssessan Victoria lovat att dela ut priserna till Sveriges innovativaste 6-9-klassare.

Ny Teknik delar också ut eget pris. Vårt pris går till en lärare. En sådan där riktig eldsjäl som brinner för sitt ämne och får eleverna att upptäcka teknik.

* * *

Till sist tänkte jag skryta lite om Ny Teknik. Igen.

I förra veckan slog vi ett nytt läsarrekord på vår webb nyteknik.se: 124 413 läsare.

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt