Opinion

Professorer: Förvånande att Elforsk är så okritiskt om E-cat

REPLIK. Elforsk funderar inte ens över om forskarna som gjort de nya mätningarna av E-cat har blivit lurade, skriver flera professorer.

Elforsk AB är de svenska elföretagens forsknings- och utvecklingsbolag. Därmed har Elforsk en tung roll och ett ansvar att bedriva den viktiga forskningen kring dagens och morgondagens energiförsörjning på ett sätt som är både ansvarsfullt och som vilar på god vetenskaplig grund och kritiskt tänkande.

På NyTekniks debattsida den 9/10 fastslår nu Magnus Olofsson, vd för Elforsk, att det är dags för Elforsk att gå vidare med forskning om s.k. Low Energy Nuclear Reactions (LENR), och detta till stor del på grund av de ”häpnadsväckande resultat” som i dagarna publicerats i en rapport skriven av forskare från bland annat Uppsala universitet. Vi finner det förvånande att man bara timmar efter att rapporten offentliggjorts, utan att invänta eller efterfråga mer kritiska kommentarer på det redovisade materialet, är beredda att sjösätta ett helt nytt forskningsområde.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här