Politiskt ledarskap krävs

2012-10-16 23:00  
Mats Engström, chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Linnéa Lindau fick årets Skapa-pris på 300 000 kronor. Ny Teknik berättar i detta nummer om hennes metod för att analysera strömmande vätskor i rör med hjälp av lågfrekvent ljud. Hur ska Sverige få fram fler sådana bra idéer? Vad behövs för att underlätta kommersiella genombrott?

Förra veckan kom regeringens forsknings- och innovationsproposition. Jan Björklund kunde berätta om miljardsatsningarna mitt i nyhetsflödet om årets Nobelpris. En händelse som ser ut som en tanke.

Annie Lööf presenterade en särskild innovationsstrategi. Hon har kämpat tappert för samverkan mellan akademi och näringsliv.

Det har lett till satsningar på innovationskontor, forskningsinstitut och strategiska innovationsområden. Dessa områden får ändå relativt lite pengar jämfört med den stora ökningen av forskningsbudgeten totalt. Mer borde ha gått till industrinära forskning och samverkan.

Avgörande blir hur den nya innovationspolitiken följs upp under kommande år. Regeringen är inte särskilt konkret om arbetsformerna. Det blev inget löfte om årlig riksdagsbehandling av innovationspolitiken. Ett kansli i Näringsdepartementet räcker knappast för att genomföra strategin. Ledarskapet måste finnas hos statsministern och hans närmaste krets.

Fredrik Reinfeldt kan hämta inspiration från EU. I skuggan av uppståndelsen kring Nobels fredspris kom ett förslag om framtidens industri från EU-kommissionen förra veckan.

Industristrategin har innovation som ett genomgående tema. Kommissionen tar avstamp i författaren Jeremy Rifkins beskrivning av den nya industriella revolutionen där smarta elnät, uppkopplade apparater och intelligenta material är några inslag.

Investeringar i sex strategiska områden ska locka fram nya innovationer. Det handlar bland annat om avancerad tillverkningsteknik, biobaserade produkter, rena bilar och smarta elnät.

Effektivare användning av råvaror är ytterligare ett område. Redan förra veckan beslutade EU:s ministrar om ett europeiskt partnerskap för innovation kring råvaror.

Många förhandlingar återstår i den europeiska innovationspolitiken. Huvuddelen av arbetet måste ske i medlemsländerna.

Ändå är förra veckans förslag från EU-kommissionen mer spännande än regeringens innovationsstrategi. Kommissionen fångar tekniktrenderna och ger goda förslag om hur europeisk industri kan växa.

Där har Sverige något att lära.

Mats Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt