Politiker – ring en ingenjör!

2019-09-10 07:50  
Anders Källström, Arbetande styrelseordförande i Sustainability Circle.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Det är ingenjörerna som kan lösa miljöproblemen. Politikerna måste bli betydligt mer teknikorienterad och börja lyssna till våra ingenjörer, skriver Anders Källström på Sustainability Circle.

I dag den 10 september samlas Riksdagen till riksmötet. Våra problem ska diskuteras och få, om möjligt, bättre lösningar än hittills.

Det är i stort sett uteslutande den industriella produktionen och dess produkter som skapar miljöproblem. Därför är det bara företag som arbetar med teknik och deras ingenjörer som kan lösa miljöproblemen. En hållbar utveckling kan bara uppnås med hjälp av teknikoptimism, hårt arbetande ingenjörer och en marknad som köper hållbara produkter.

Både företagen och deras anställda är och har länge varit motiverade. Därför finns det - redan i dag - tekniska lösningar på nästan alla miljöproblem. En fortsatt utveckling kommer att göra dessa lösningar ännu bättre. Det är där vi ska satsa.

Därför bör vi alla, inte minst politikerna, ge dessa företag och deras ingenjörer mesta möjliga stöd:

  • Investera i företag som satsar på hållbar utveckling.
  • Köp deras produkter.
  • Ställ krav på mer pengar till teknisk forskning och utbildning.
  • Inspirera de ungdomar som är lämpliga för en karriär som ingenjörer att söka sig till sådana utbildningar.
  • Lyssna på ingenjörerna och ställ dem på scenen och ge dem mikrofoner så att de hörs.
  • Ha hög beredskap för att anpassa lagar och regler till den nya teknikens möjligheter.

Av sommarens åtta partiledartal i Almedalen var det två som tydligt hänvisade till teknik. Ytterligare två partiledare antydde teknikens möjligheter - om man lyssnade noga. Resterande fyra partiledare gav intrycket av att vara ointresserade.

Om detta speglar partiernas bild av verkligheten är det för mig uppenbart vem som kommer att lyckas och vem som kommer att misslyckas i kampen för en hållbar utveckling och det, sin tur, bör få konsekvenser för vilka partier och politiker som vi stödjer.

Miljöproblemen, särskilt klimatfrågan, är förstås väldigt viktiga. Men, det är inte skam och ångest eller strejker som skapar en hållbar utveckling. Politiker, använd 2019/2020 års riksmöte till att göra politiken betydligt mer teknikorienterad och låt, som en bekräftelse på detta, de framväxande insikterna ta stor plats i 2020 års tal i Almedalen. Ring en ingenjör så får ni tips om vad ni ska tycka.

Det kommer - dessutom - att göra oss alla, inte minst våra unga, till optimister.

Anders Källström, Arbetande styrelseordförande i Sustainability Circle

Sustainability Circle är en tankesmedja, grundad  av svensk industri med uppgift att utveckla industriell hållbarhet.

Mer om: Debatt Ingenjör

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt