Plåster på såren till alla oss andra

2010-10-26 17:00  
T f chefredaktör Jan Huss.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

In i det sista hörde innovatörerna av sig. Är mitt företag nominerat? Kan jag skicka in en nominering till? Två till? Vilka sitter i juryn? Finns det någon genväg till ett juryhjärta?

<p>Antalet inskickade nomineringar slog alla tidigare rekord redan under ansökningstiden. Adderar jag alla eftersläntrare kan jag dra två slutsatser: </p> <p>1. Det pågår fantastiska saker över hela Sverige.</p> <p>2. Det är rekordmånga som inte vann.</p> <p>Av alla inskickade förslag valde juryn ut tre som presenterats i Ny Teknik de senaste veckorna. Utöver vinnaren Tomas Fabos smarta plåster tog sig Bengt Ågerups "antirynkmedel" och Håkan Wolgés metod att blixtsnabbt analysera enorma databaser hela vägen till kristallkronorna i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens, Iva, bankettsal i Stockholm.</p> <p>Alla övriga finns kvar därute. Det är bra grejer, säger jag. Det är grejer som sysselsätter tusentals personer och jag är övertygad om att det kommer att fortsätta att gå bra för dem även utan Sveriges finaste teknikpris hängande på väggen i receptionen. </p> <p>För Stora Teknikpriset är inte en talangjakt. Årets vinnare hade redan före prisutdelningen lindrat smärtan hos 14 miljoner patienter.</p> <p>Nej, det handlar om erkännande, ära och stolthet. Ett uppmärksammande av en genial och livsduglig idé. </p> <p>Som företrädare och förvaltare av Sveriges största tekniktidning tackar jag er alla som bidragit till årets pris. Det är en ära att ta del av era innovationer. Juryn har haft en svettig höst, men med årets vinnare utsedd kan jag konstatera: det finns inga förlorare.</p> <p>Stort grattis, Tomas Fabo!</p> <p>Det har börjat strömma in frågor till min intervju med vice statsministern och utbildningsministern Jan Björklund. Men jag vill ha fler och håller frågelådan öppen en vecka till. Mejla din fråga till mig så tar jag med den till intervjun.</p>

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt