”Piratpartiet naivt om cyberbrott”

2012-09-11 07:15  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Piratpartiet verkar föredra att polisen håller sig borta från nätet helt och hållet. Alla som någon gång blivit lurade på nätet inser hur fel det är. Det svarar EU-kommissionären Cecilia Malmström i en replik till Piratpartiets Amelia Andersdotter.

Amelia Andersdotter, Europaparlamentariker, hävdade i förra veckans Ny Teknik att jag vill att Enisa, den Europeiska byrån för nät- och informationssäkerhet, ska läggas ned. Då skulle det centrum mot cyberbrottslighet vid Europol som jag håller på att upprätta ta över allt EU:s arbete på cyberbrottsområdet, tror hon.

Inget kan vara mer felaktigt.

För det första – Enisa är en viktig EU-myndighet. Utan dess existens skulle unionens förmåga att förebygga och svara på cyberattacker försvagas. Bara häromveckan kom Enisa med en rapport som visar att en stor del av alla cyberbrott aldrig rapporteras, i den mån de upptäcks över huvud taget. Sådan kunskap är matnyttig, både för beslutsfattare och allmänheten, och visar vilken viktig roll Enisa har. Myndigheten ligger under min kommissionskollega Neelie Kroes ansvar och hon är – liksom jag – övertygad om att Enisas mandat kommer att förlängas.

Det centrum mot cyberbrottslighet som vi nu upprättar vid Europol i Haag, EC3, är någonting annat. Det ska hjälpa nationell polis att utreda den organiserade brottslighetens verksamhet på nätet, till exempel genom att spåra stulna kreditkortsuppgifter över gränserna. Centret ska också förbättra vårt kriminaltekniska kunnande, och bistå med att analysera hårddiskar beslagtagna från nätverk av nätbedragare eller från barnsexförbrytare.

Cyberbrottscentret EC3 har dessutom redan ett nära samarbete med Enisa, inte minst för att se hur centret kan bistå Enisa med erfarenheter om hur brottslingar använder nätet. Därigenom kan Enisa på ett bättre sätt varna medborgare och företag om hur man ska skydda sig mot it-attacker.

Grundbulten i EU-institutionernas nätpolitik måste vara att säkerställa att internet även fortsättningsvis ska vara öppet och säkert. Eftersom nätfrågorna berör så många områden håller jag nu tillsammans med kommissionär Neelie Kroes och EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton på att ta fram en gemensam EU-strategi, för att säkerställa att vi riktar in oss på rätt saker och inte överlappar varandras arbete.

Att som Andersdotter anta att alla problem på internet är tekniska är ungefär lika naivt som att tro att om vi bara bygger säkrare hus kommer inbrotten att upphöra. Naturligtvis ska tekniker hantera tekniska problem och polisen de polisära, men att båda behövs råder det ingen som helst tvekan om. Just därför verkar både min kollega Neelie Kroes och jag för ett nära samarbete mellan Enisa och centret mot cyberbrottslighet, men med mycket tydliga gränser.

Piratpartiet verkar föredra att polisen håller sig borta från nätet helt och hållet. Jag tror att alla de som någon gång utsatts för nätbedrägerier – fått kontokortet stulet, betalat pengar till en fejkad e-butik eller fått sin telefon hackad – inser att det inte är rätt väg att gå.

Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för bland annat terror- och brottsbekämpning

Mer om: Debatt Säkerhet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt