”Peak för fysiska sjukvårdsbesök är redan här”

2018-06-21 09:24  
Per Mosseby, styrelseordförande doktor.se, en av de nya digitala vårdtjänsterna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Det krävs modiga politiker och tjänstemän som vågar fatta beslut för en snabb omställning till ökad digital vård. Ersättningsmodellerna måste gynna dem som bäst hushåller med vårdens resurser. 60 procent av samtliga primärvårdsärenden kan behandlas digitalt, skriver Per Mosseby på doktor.se.

För läsare av Ny Teknik är knappast hastigheten på den digitala utvecklingen, eller dess förmåga att revolutionera enskilda branscher och hela samhället, någon överraskning.

Under 2000-talet har vi sett många tekniska innovationer utmana bransch efter bransch. År 2000 nådde musiken i form av cd-skivan sina högsta intäkter, samtidigt som marknaden för papperstidningar peakade. Kort därefter såg vi hur både cd- och tidningsdöden började bli verklighet.

Kapaciteten på internet växte exponentiellt, och ganska snart såg vi hur områden som böcker, tv och film utsattes för utmaningar. Resultatet lät inte vänta på sig: år 2006 såg vi toppen för omsättningen på dvd-filmer, och 2007 kom försäljningstoppen för pappersböcker.

I dag har vi digitaliserat allt ifrån bankbesök och kommunikation med förskolan till betalningar i vardagen och parkeringsbiljetter. Men vården – en av de största branscherna i samhället – är bara i början av sin resa. Konsult- och redovisningsjätten Deloitte förutspår i sin årliga rapport om hälso- och sjukvård att vi globalt kommer spendera 8,7 biljoner dollar på vård år 2020, eller ungefär 15 gånger Sveriges bruttonationalprodukt.

Mycket pekar på att vårdsektorn relativt sett kommer påverkas mer än vad vi sett de senaste årtiondena för just musik, litteratur och underhållning.

I dag uppger de stora leverantörerna av digital vård att omkring 60 procent av samtliga primärvårdsärenden kan behandlas digitalt. Det betyder att personerna som ligger bakom mer än hälften av samtliga besök till vårdcentralen kan stanna kvar i sängen och få den hjälp de behöver därifrån. I stället för att ta ledigt från jobbet eller livspussla för att lyckas ta sig till sin vårdcentral, finns hjälpen ett par knapptryckningar bort.

Samhället har här möjlighet att spara stora pengar och resurser på en mer effektiv vård. Detta möjliggör och ger tid åt fler av de fysiska och på många sätt mer krävande besöken, vilket är viktigt då den fysiska vården sannerligen behövs.

Digital vård är ännu i sin linda och den kommer fortsätta förbättras på alla tänkbara områden. Ny teknik med bättre sensorer och kameror kommer göra att andelen besök som kan göras digitalt kommer att fortsätta öka.

Ai-baserade lösningar kommer användas både för kvalitetssäkrad sortering av patienter och för diagnostik. Nya möjligheter kommer vinna mark, exempelvis rådgivning och provtagning på apotek, som smidiga alternativ till den vanliga vårdcentralen.

Sveriges Kommuner och Landstings färska hälso- och sjukvårdsrapport från den 13 juni visar att andelen besök och behandlingar som utförs inom vårdgarantins tidsgränser har minskat. Detta står i bjärt kontrast till den explosion av tillgänglighet som digital vård medger, där vi ser en snabb utveckling av medicinsk teknik för att omedelbart diagnostisera, kontrollera och behandla olika åkommor.

Vår digitala vårdcentral, som är ett exempel på en sådan verksamhet, svarar inom tre minuter, vilket kan jämföras med att många fysiska vårdcentraler och husläkare brottas med väntetider som räknas i veckor eller ibland månader.

Vid en summering av de siffror som kommuniceras av de digitala vårdgivarna framgår det att långt mer än en procent av alla primärvårdsbesök nu sker digitalt. Jag personligen är därför övertygad om att 2018 kommer gå till historien som året då vi såg ”peak fysiska vårdbesök” i Sverige.

För de ärenden som kan hanteras digitalt kommer vi snart betrakta det som lika opraktiskt att gå till en vårdcentral som vi skulle göra att gå till banken för att göra en kontoöverföring.

Sverige behöver mer än någonsin modiga politiker och tjänstemän som vågar fatta beslut som bejakar en snabb omställning där patienter och vårdpersonal alltid kan mötas, på ett sätt som är säkert för patienten och effektivt för samhället. Ersättningsmodeller måste utformas så att de gynnar de vårdaktörer som bäst hushåller med vårdens resurser.

Vi ser dessutom att ungefär 70 procent av alla digitala primärvårdsärenden kan hanteras av kvalificerade sjuksköterskor. Samhället har inte råd att betala för att en läkare lägger tid på att ge råd om att smörja en torr armbåge med mjukgörande salva, vare sig digitalt eller analogt.

Lyckas vi med detta kommer Sveriges välfärd värnas. Färre kommer kunna göra mer för fler samtidigt som vi skapar grogrund för nya svenska företag inom digital vård som en ny exportindustri.

Per Mosseby, styrelseordförande doktor.se

Mer om: Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt