Opinion

”Patentskydd för små företag – en skamfläck”

Foto: Svenska Uppfinnareföreningen
Peter A Jörgensen, rådgivare Svenska Uppfinnareföreningen, tidigare verksam Styrelsen för Teknisk Utveckling.
Kjell Jegefors, rådgivare Svenska Uppfinnareföreningen, tidigare verksam Styrelsen för Teknisk Utveckling.

DEBATT. Att satsa på sin affärside är som att hoppa i trapets utan skyddsnät. Endast stora kapitalstarka företag har en chans att skydda sina patent vid intrång. Vilket parti ska ta sig an denna skamfläck? Det undrar Peter A Jörgensen och Kjell Jegefors.

Under de senaste decennierna har ingen kapitalsvag aktör vunnit en patenttvist i ett väsentligt mål mot ett större företag i Sverige. De myndigheter, som ska utveckla den svenska innovations- och forskningsförmågan har inte heller vågat undersöka hur det immaterialrättsliga skyddet fungerar internationellt för dessa grupper. Det senaste mikroförsöket till studie, över hur det gått för svenska företag i USA och om hur de drabbats av problem, lades ned 2006.

Sedan 1967 är det olagligt att göra patentintrång och brottet ska leda till allmänt åtal, men ”särskilda skäl ”måste gälla. Detta betyder att Åklagarmyndigheten står för kostnaderna att driva målet i rätten. Kraven på dessa särskilda skäl är så höga att inget mål hamnat i domstol under 51 år.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här