Opinion

”Partnerskap en underutnyttjad möjlighet för svensk industri”

Christer Ramebäck Foto: PRevas

DEBATT. Att försöka göra allt själv blir ett hinder för tillväxten. Gör det du kan bäst och ta hjälp med resten. ”De som kan säkra rätt arbetsfördelning mellan företag och partners är globala vinnare”, skriver Christer Ramebäck, Prevas AB.

Den globala ekonomin är i gungning och om Sverige ska fortsätta att stå stadigt nu och framöver, bör svenska företag bli bättre på att utnyttja strategiska partners på ett effektivare sätt; något som idag är en outnyttjad potential. Med det menar jag att företagen ska göra det de är bäst på och lämna annat till andra företag, som dessa i sin tur är bäst på.

För att långsiktigt säkra tillväxt och klara oss i den internationella konkurrensen bör vi i högre grad specialisera oss genom kloka partnerskap i delar av produktionskedjan. Sedan lång tid tillbaka jobbar företagen med att utnyttja underleverantörer i själva produktionsflödet. Däremot har man ännu inte utnyttjat den fulla potentialen i partnerskap med företag som hjälper till inne i det egna företaget. Ett uppenbart område här är exempelvis avancerade IT-lösningar för produktionen. Man har hittills nöjt sig med att använda sig av bemanningsföretag inom olika områden och viss IT-outsourcing.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här