Opinion

På tio år måste vi hindra isen att smälta

Det är sent på jorden.

DEBATT. Tar vi inte itu med koldioxidutsläppen på allvar, kommer klimatförändringen att markant försämra människans livsmiljö. Kyotoprotokollet är ett välkommet steg på vägen, men räcker inte på långa vägar till för att hindra att klimatförändringen ”skenar iväg”. Det måste följas upp av långt strängare utsläppskrav och EU måste ta ledningen, skriver Anders Wijkman, europaparlamentariker.

Världen har drygt tio år på sig att lägga om kurs." Det var det raka budskapet nyligen från en grupp forskare och politiker som studerat klimatproblemet på uppdrag av Storbritanniens premiärminister Tony Blair. Kärnan i deras rapport, är att utsläppen av växthusgaser på jorden måste börja minska senast 2025. Annars blir det omöjligt att undvika att klimatförändringen leder till ödesdigra konsekvenser för våra samhällen.

Till skillnad från vad man tidigare trott - en relativt långsam förändring av klimatet till följd av ökade utsläpp av växthusgaser, varnar forskarna nu för snabbare och mer drastiska förändringar. Nya forskningsrön visar att redan en måttlig höjning av medeltemperaturen skulle medföra allvarliga konsekvenser.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här