”Orimligt att straffa alla som köper en mobil”

2019-07-31 13:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. När gammal lagstiftning möter ny teknik kan det bli dyrt för säljare och konsumenter. Avgifter på 3 000 kronor och uppåt kan tillkomma vid köp av mobiler om inte privatkopieringsersättningen ändras, skriver Douglas Ahlberg, MUF.

Privatkopieringsersättningen infördes i syfte att kompensera för olaglig kopiering eller piratkopiering för kulturskapare med upphovsrätt. 2012 blev det klart att externa hårddiskar och usb-minnen, men även flyttbara lagringsenheter som mobiltelefoner ska omfattas av lagen.

Detta gav 2017 resultatet att Sony Mobile skulle betala en avgift motsvarande 3 kr per gigabyte per enhet. Även Telia fick i december 2018 erlägga samma avgift för sin försäljning av Iphones.

Privatkopieringsersättningen betalas till den privata organisationen Copyswede som representerar ett antal svenska aktörer på marknaden.

Läs mer: Copyswede: ”Siffrorna är rena spekulationer”

2016 presenterades en undersökning utförd av Ipsos om privatkopiering och hur olika enheter används för att konsumera musik och film.

8 procent av dem som har en dator har sett privatkopierad film/serie.

5 procent av dem som har en surfplatta har sett privatkopierad film/serie.

3 procent av dem som har en smartphone har sett privatkopierad film/serie.

Privatkopieringen till mobiltelefoner och andra bärbara enheter har i stort sett upphört tack vare innovationer på marknaden från företag som Spotify och Netflix.

Det är inte rimligt att konsumenter och säljare i dag ska tvingas stå för en allt högre ersättning när tekniken utvecklas och problemen med privatkopiering minskar. Med nya mobiltelefoner som har uppemot 500 GB eller 1 TB i lagringsutrymme kan dessa enheter bli 1 500 kronor respektive 3 000 kronor dyrare.

Det är orimligt att både säljare och köpare ska drabbas av en sådan summa, särskilt då det endast är uppemot 5 procent av konsumenterna som utför olaglig kopieringen.

Det är vidare inte rimligt att kulturskapare ska erhålla ersättning från individer som köper en smartphone och konsumerar musik och film lagligt. Samma gäller vidare för människor som endast köper extra lagringsutrymme för att spara semesterfotografier drabbas.

Avgiften är en bestraffning som grundar sig i att du potentiellt kommer begå brott. Detta går emot rättsprincipen om att man är oskyldig tills motsatsen bevisats.Privatkopieringsersättningen är ett förlegat sätt att upprätta rättvisa för upphovsrättsägare och kulturskapare.

Moderata Ungdomsförbundet i Stockholms tycker att privatkopieringsersättningen bör avvecklas. I dag skadas säljare och konsumenterna i en allt mer tekniskt utvecklande värld.

I stället måste vi få bättre lagstiftning kring upphovsrätt och olovlig användning av skyddat material, inte dra alla över en kant och bestraffa alla bara för man äger en telefon.

Douglas Ahlberg, ordförande MUF Östermalm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt