Opinion

”Ökad produktion av biodrivmedel kan ge 10 000 nya jobb”

STOCKHOLM 20100624 Långa köer bildades på E4:an efter en sammanstötning vid glädjens trafikplats norr om Stockholm på torsdagen. Foto Staffan Almquist SCANPIX Kod 75590 Foto: Staffan Almquist/TT
UMEÅ 20120523 Skogsavverkning. Patrik Andersson på Kapah Forest kör en skogsskördare. Foto: Johan Gunseus / SCANPIX / kod Foto: Johan Gunseus/TT

DEBATT. Det finns konkreta projekt för produktion av avancerade biodrivmedel med investeringar på nära 20 miljarder kronor. Projektägarna väntar bara på politiskt ledarskap, skriver Gustav Melin, vd Svebio och Jan Lindstedt, ordförande i BioDriv.

Valrörelsen är i full gång och i år tycks det förekomma fler myter än någonsin i miljö- och klimatdebatten. De grova felaktigheter om biodrivmedel som har presenterats som fakta i debatten måste bemötas.

I SVT:s intervju med Stefan Löfven häromveckan (31/8) påstods det att biodrivmedel inte bidrar till att skapa jobb. Detta absurda påstående lyftes fram som ett faktum trots att det finns otaliga bevis för motsatsen. Satsningar på biodrivmedel har tydliga sysselsättningseffekter och får inte nonchaleras i arbetsmarknadspolitiken.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här