Obama fortsätter flirta med Sverige

2013-09-04 09:44  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Trafikpolisen förbereder avspärrningarna, säkerhetsvakterna putsar solglasögonen och i Rosenbad har det fejats för att förbereda det unika besöket av USA:s president.

Även den här veckans Ny Teknik är inspirerad av Barack Obamas besök, som verkar bli av enligt planerna när den här tidningen trycks. Det svåra läget i Syrien kan förstås ha ändrat på allt.

Kanske är presidenten på KTH och pratar med ingenjörer just nu, onsdag, när du läser dagens Ny Teknik.

Han ska förevisas några av KTH:s projekt om förnybar energi. Besöket varar max en halvtimme, så det är snarare ett symboliskt val än ett studiebesök på djupet.

USA och Sverige har sedan länge samarbetat inom klimatpolitik och energiteknik. Det började som en flirt från USA:s sida, för att få Sverige – då EU-ord­förande – till vän inför klimatmötet i Köpenhamn 2009.

Den strategin fungerade utmärkt för USA. Konferensen var kaosartad bland annat för att Sverige drev en USA-vänlig linje. Grovt beskrivet slog u-länderna bakut. Och även om ingen önskade den fiaskoartade utgången av mötet så passade det USA bra att ett klimatavtal nu är uppskjutet till tidigast år 2015.

Men nu har Obama signalerat att han tänker agera, efter att ha varit passiv under sin första mandatperiod. Nyligen lade han fram en nationell handlingsplan för USA:s klimatpolitik.

Det behövs. USA släpper ut näst mest koldioxid i världen, efter Kina. Men USA är också en supermakt inom entreprenörskap och teknisk innovation.

I veckans Ny Teknik granskar vi en annan USA-aktuell fråga. Svenska teknikföretag och -organisationer har fått svara på om de känner sig trygga med molntjänsterna för sin internettrafik.

De flesta svarar att de kommer att fortsätta använda molnet som hittills, trots att risken att bli avlyssnad av USA är uppenbar.

Vi svenskar verkar vara rätt ointresserade av om det stämmer att USA:s säkerhetstjänst övervakar vår internettrafik. Men tyskarna som fortfarande kan vittna om Stasis förtryck av oskyldiga personer har reagerat kraftigt. Angela Merkel – som står mitt i en valkampanj – har krävt garantier av USA att man inte övervakar tyska regeringen eller myndigheter.

Nu har Fredrik Reinfeldt chansen att be president Obama om en liknande garanti. Eller spelar det ingen roll för honom om USA gör det?

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt