Opinion

”Oansvarigt mot barnen att bygga Förbifarten”

DEBATT. Det är obegripligt att vilja anslå 30 miljarder till bygget av Förbifart Stockholm, skriver Karin Svensson Smith (MP), ordförande i riksdagens trafikutskott. Ett ja innebär att utrymmet för satsningar som minskar klimatpåverkan minskar, menar hon.

Klimatmötet i Lima är slut. Ännu ett toppmöte med mycket begränsade resultat i förhållande till de förändringar som behövs för att undvika en klimatkatastrof. När FN:s klimatpanel offentliggjorde sin senaste rapport om de skador som följer i temperaturhöjningens spår föreslog 23 klimatforskare och debattörer ett ”utsläppsmoratorium” så att inga beslut får tas som ökar utsläppen av växthusgaser (DN-debatt 140510).

I ljuset av denna uppmaning är det obegripligt att vilja anslå över 30 miljarder till Förbifart Stockholm. Som konstateras i reservationen från S, MP och V i riksdagens trafikutskott ”visar erfarenheten att nya vägbyggen leder till ett ökat resande med bil, vilket riskerar att omkullkasta möjligheten för Sverige att uppnå klimatmålen.” Om Sverige ska kunna övertyga andra länder att sätta klimatet i det främsta rummet måste vi givetvis göra detta själva på hemmaplan.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här