”Oansvarig hantering av kärnkraften”

2016-12-20 17:02  
Foto: Alamy

LÄSARBREV. Redan gjorda investeringar i kärnkraften kastas bort. Låt forskning och utveckling fortgå och låt befintliga kärnkraftverk producera ren energi hela sin livslängd. Beröringsskräcken med kärnkraften är oansvarig, skriver Margaretha Granberg.

Energiminister Ibrahim Baylan och fem riksdagspartier har slutit en överenskommelse om att Sveriges kärnkraft ska vara utfasad senaste 2045. Det innebär också att allt dittills använt kärnbränsle ska lagras i 100 000 år. I mina ögon är det att ta ansvar enligt principen: ”Jag har ställt till det så nu avgår jag”. När det gäller avfallet skulle det låta så här: ”Vi har brutit, anrikat och använt något som i slutändan är mycket giftigt, låt oss gräva ned det”.

Energiministern torde i sin roll vara påläst och väl medveten om att:

  • 4:e generationens reaktorer, med lite bearbetning, kan använda avfallet som bränsle.
  • Testdrift av dessa reaktorer redan pågår och experterna säger att de kan vara i produktion inom tio år.
  • Vårt ”avfall” skulle räcka som bränsle till de kommande 2000 åren.
  • Det nya avfall som bildas kommer att vara farligt i cirka 1000 år och ha betydligt mindre volym.
  • Ingen ny uranbrytning skulle krävas.
  • Under de 2000 åren skulle vi få ut lika mycket energi årligen som vi fått under de år vi haft kärnkraft i Sverige.
  • Kärnkraften är koldioxidneutral.
  • Tillsammans med all förnyelsebar energi vi kan producera skulle Sverige kunna exportera ren energi till Europa och medverka till tidigare nedläggning av kolkraftverk där.

Miljöpartiets medverkan i regeringen tycks ha lett till beröringsskräck med kärnkraften. Investeringar i bränsle (avfall), anläggningar och kunskap kastas bort.

Ett ansvarsfullt och miljövänligt sätt att hantera kärnkraften vore att hålla dörren öppen och låta forskning och utveckling fortgå. Dessutom låta befintliga kärnkraftverk producera ren energi tills deras livslängd är slut.

Sälj den energi vi inte själva behöver. Intäkterna vore ett välkommet ekonomiskt bidrag till att exempelvis förbättra migrationen samt att stärka våra pensionsfonder.

Margaretha Granberg, civilingenjör

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt