Nya teknikbolag prövar vingarna

2008-03-11 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Uppstickare. Start-ups. Rookies. Eller varför inte: Sveriges hetaste framtidshopp? Ny Teknik presenterar den här veckan, tillsammans med tidningen Affärsvärlden, en unik lista med 33 glödheta svenska teknikföretag.

Det är en helt ny generation unga företag som dragit igång efter att luften pyste ur den uppblåsta börsbubblan år 2001. Det är teknikföretag med ambitioner att växa och bli stora. Gemensamt för företagen på vår lista är att de alla har potential att förändra spelreglerna på sin marknad. Och då pratar vi om en global marknad.

De äldsta företagen startade år 2001. De yngsta bolagen är fullständiga färskingar som drog igång förra året. Så självklart är både möjligheterna och riskerna stora med de här företagen. Några har försäljning och omsättning, men många av bolagen på listan är fortfarande små och beroende av fortsatt kapitaltillskott.

Och visst, det behövs massor av riskkapital för att utveckla och marknadsföra ny teknik. Drygt 2 miljarder kronor har de här 33 bolagen lockat till sig från svenska och utländska investerare. Mycket pengar kan det tyckas. Förra året omsatte de tillsammans ungefär 750 miljoner. Bara 3 av 33 bolag kom över 100 miljoner i omsättning (Packetfront, Tobii och Avalanche), nästan hälften lever enbart på pengar från ägarna.

Visst låter det riskabelt. Och det är det också. Många av företagen på listan är unga och några kommer heller aldrig att uppnå mogen ålder. Skälen är olika: tekniken funkar inte, marknaden finns inte, företagsledningen är inte kompetent, konkurrensen är för tuff eller så tar riskpengarna slut när konjunkturen viker. Det finns hur många hinder som helst för de här bolagen. Men också möjligheter.

Det absolut viktigaste att komma ihåg är att det tar tid att bygga teknikföretag. Längre tid än vad de flesta entreprenörer, riskkapitalister och politiker tycks tro.

Ett tydligt exempel på det är det hyllade Lundaföretaget Axis. Det tog nästan 25 år för det bolaget att nå en miljardomsättning och det har varit en långtifrån spikrak resa mot tekniktoppen i Sverige.

Alternativet för bolagen på vår lista är givetvis att bli uppköpta av någon bjässe.

I höstas såldes till exempel svenska Coding Technologies till Dolby för 1,6 miljarder och MySQL för drygt 6 miljarder till Sun.

I det perspektivet är givetvis inte 2 miljarder till 33 företag särskilt mycket pengar. Frågan är snarast: vem håvar in stålarna och när?

***

Debatten om höstens forskningsproposition fortsätter i Ny Teknik. Forskningsminister Lars Leijonborg har reagerat på förra veckans ledare i Ny Teknik.

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt