Nya skatteregler hotar vindkraften

2009-04-07 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Regeringen lägger krokben för vindkraften om inte reglerna för uttagsskatt för vindkraftskooperativen ändras, skriver Per Bolund, Miljöpartiet.

Vindkraftskooperativ fyller en viktig roll för vindkraftsutvecklingen. I Sverige drivs i dag drygt 10 procent av vindkraften i kooperativ form, med ett spritt och demokratiskt ägande.

Kön av människor som vill köpa vindkraftsandelar är lång och investeringarna i kooperativ vindkraft ökar. Bara under 2009 finns planer för att öka den kooperativa vindkraften med 20 procent, från 84 till 100 MW. Antalet medlemmar som investerar i ny vindkraft beräknas öka med 25 procent på två år.

Tyvärr riskerar regeringen nu att sabotera den positiva utvecklingen genom att inte ändra på reglerna för uttagsbeskattning av kooperativ vindkraft.

Vindkraftskooperativ erbjuder vanliga människor en enkel och lättillgänglig möjlighet att investera i vindkraft för eget behov och samtidigt försäkra sig om miljövänlig el till en stabil kostnad i framtiden.

Kooperativen bidrar till energiomställningen genom ökad vindkraftsproduktion i Sverige och ökar också acceptansen för vindkraft som energikälla.

I början av året blev det känt att Skatteverket kommer att beskatta vindkraftskooperativen.

Den uttagsbeskattning som nu ska tillämpas försvårar allvarligt möjligheterna att driva vindkraftskooperativ i Sverige. Enligt Skatteverket ska skatt betalas på mellanskillnaden mellan ett "rabatterat" pris och marknadspriset. Det är oklart vilket marknadspris man tänker sig att jämföra med, men sannolikt blir det priset på elbörsen, Nordpool, som ska användas.

Uttagsskatten minskar de ekonomiska fördelarna av att delta i ett vindkraftskooperativ. Det är stor risk att prisskillnaden gentemot marknadspriset nu kommer att bli för liten för att investeringen ska vara intressant. Beroende på elpris och ränteläge kan det till och med bli en förlustaffär för delägaren när man tar hänsyn till kapitalkostnaden.

Dessutom försvinner motivet att kunna försäkra sig om ett långsiktigt stabilt elpris.

Eftersom uttagsskatten varierar med prisskillnaden mellan priset på egenproducerad vindel och marknadspriset kommer prissvängningarna på elbörsen att slå igenom även på vindelpriset.

En uttagsskatt på vindkraftskooperativ kommer därför att minska medlemstillströmningen och utbyggnaden av nya kooperativa vindkraftverk. Skatten motverkar därmed direkt ambitionen att främja en storskalig utbyggnad av vindkraften i Sverige.

Det finns inte någon rimlig anledning till att delägare i vindkraftskooperativ ska straffbeskattas för att de får för billig el. De gör ju samhället en stor tjänst. Vindkraft ska stödjas, inte motarbetas. När lantbrukare använder gårdens bränsle för uppvärmning av privatbostäder behöver de inte betala någon uttagsskatt. När el från vindkooperativ förbrukas av medlemmarna själva är det enda rimliga att de också undantas från uttagsbeskattning på motsvarande sätt.

Miljöpartiet har skrivit flera interpellationer om detta. Debatten i riksdagen den 21 april kan bli avgörande för vindkraftens framtid.

Nu är det dags att Maud Olofsson och Anders Borg ger besked om hur de planerar att hantera uttagsskatten och därmed om den kooperativa vindkraften ska ha en framtid i Sverige.

Per Bolund, energipolitisk talesperson, Miljöpartiet

Ny Teknik Admin

Mer om: Debatt Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt