”Nya dataskyddet bromsar digitala utvecklingen”

2016-02-24 08:16  
Christofer Fjellner (M)

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Det stora problemet med EU:s nya dataskyddsförordning är att de nya reglerna riskerar att bromsa den digitala utvecklingen i Europa utan att stärka integriteten på nätet, skriver Christofer Fjellner (m).

Det är en grav förenkling att det räcker med samtycke för att data som innehåller personuppgifter ska få föras över till andra länder, detta enligt debattartikeln på nyteknik.se. I verkligheten är det betydligt mer komplext och i många fall räcker inte samtycke för att personuppgifter ska kunna föras till andra länder.

EU:s nya dataskyddsförordning ställer tuffa krav på ”adekvat” dataskydd. Safe Harbour-debaclet visar att det i praktiken krävs ekvivalens med europeiska regler för dataöverföringar till tredje land. Mycket talar för att det nya ”privacy shield” inte heller kommer att vara tillräckligt.

Om EU:s dataskyddsregler inte tillåter fria dataflöden till USA, vilka länder kan vi egentligen föra över data till då? Och den som på allvar hävdar att vi kan komma runt problemet genom att lagra all data i Europa må vara en begåvad jurist, men förstår inte det grundläggande problemet. För då har vi i praktiken skapat euronet istället för internet.

Men det stora problemet med EU:s nya dataskyddsförordning är att de nya reglerna riskerar att bromsa upp den digitala utvecklingen i Europa utan att stärka integriteten på nätet. Lagstiftningen är daterad redan innan den träder i kraft, för personlig integritet på nätet är inte längre vad det var för tio år sedan. Data genereras inte längre av stora jättar som Google och Facebook, utan av oss alla, hela tiden.

Föreställningen att personlig integritet på nätet handlar om explicit samtycke till behandling av personuppgifter är i bästa fall föråldrad. I värsta fall invaggar den oss i en falsk säkerhet och bortser helt från det faktum att vi faktiskt implicit godkänner behandling av våra personuppgifter varje gång vi drar nytta av en tjänst i vardagen. Istället krävs system för avidentifiering av data, som pseudonymisering, som möjliggör säker hantering av ”Big Data”.

Nya innovativa start-ups är de som kommer få svårast att leva upp till de nya reglerna, men även för redan etablerade företag kommer de nya reglerna att bli kostsamma, inte minst som sanktionsavgifterna för den som gör fel ligger på upp till fyra procent av företagets globala omsättning med ett maxtak på 20 miljoner euro.

Europa kan inte backa in i framtiden. Vi behöver en modern och framtidssäkrad datalagstiftning som skyddar vår personliga integritet utan att hämma Europas innovationskraft.

Christofer Fjellner

Europaparlamentariker för Moderaterna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt