”Nu tar vi krafttag i digitaliseringsarbetet”

2017-05-19 10:53  
Peter Eriksson, digitaliseringsminister (MP) Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Istället för att införa robotskatt och hämma innovation ska vi göra allt vi kan för att ta till oss ny teknik och höja vår konkurrenskraft, skriver digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

I början av förra århundradet var det industrialiseringen som stod för den stora förändringen. Idag är det till stor del digitaliseringen som driver och formar samhällsutvecklingen. Tack vare den kan vi göra helt nya saker och det vi gjort tidigare kan göras på helt nya sätt.

Förändringen påverkar hela samhället i grunden och berör demokrati, sociala samspel, sysselsättning, lokal och regional utveckling, hållbar utveckling och hela länders och världsdelars konkurrenskraft. Sverige ligger långt fram när det gäller innovation, digital infrastruktur och förmågan för människor att tillgodogöra sig teknik.

Men inom områden som offentlig sektor har vi halkat efter. För att Sverige ska nå målet att bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter krävs förnyade ansträngningar och ett mycket tydligare statligt ledarskap. Därför presenterade regeringen den 18 maj Sveriges första digitaliseringsstrategi.

Stora datamängder och artificiell intelligens kan hjälpa oss att göra analyser och dra slutsatser som tidigare varit omöjliga. Allt fler jobb och sysslor tas över av datorer och robotar.

Enligt en studie kan så mycket som 53 procent av svenska yrken riskera att ersättas genom digitalisering inom en tjugoårsperiod. Det handlar inte längre bara om rutinartade jobb utan även högkvalificerade jobb. Komplicerade uppgifter som tidigare krävt mänsklig tankekraft kan i allt större utsträckning kan skötas av maskiner och algoritmer.

Utvecklingen kan kännas skrämmande och det finns en befogad oro bland människor för att jobben ska försvinna. Detta diskuteras flitigt. Men framtiden handlar inte om att vi kan välja att fortsätta producera och arbeta som tidigare. Det alternativet är inte realistiskt.

Valen handlar snarare om i vilken utsträckning vi ska vara med och leda och driva utvecklingen. Då kan vi påverka hur tekniken förändrar samhälle och livskvalitet. Vi har inte råd att missa möjligheterna som digitaliseringen för med sig. Det handlar om mängder av nya jobb och verksamheter.

Men konkurrensen är stenhård. För att Sverige ska vara ett av de länder som lyckas dra fördelar av digitaliseringen måste vi fortsätta vara ledande och innovativa i att hitta nya lösningar. Samtidigt innebär teknikutvecklingen en stor omställning med betydande utmaningar. Den måste mötas genom ny infrastruktur, utbildning och kompetensutveckling.

Vi behöver trygghetssystem som hjälper människor i övergången mellan ett gammalt jobb och ett nytt. Vi behöver möta de risker som uppstår när allt fler saker kopplas upp och när vi tillbringar allt mer av vår tid i digitala miljöer som på gott och ont styrs av nya spelregler. För att lyckas med detta har vi i strategin formulerat fem delmål:

  • Digital kompetens - I Sverige ska alla kunna utveckla och använda sin digitala kompetens.
  • Digital trygghet - I Sverige ska det finnas de bästa förutsättningarna för alla att på ett säkert sätt ta del av, ta ansvar för samt ha tillit till det digitala samhället.
  • Digital innovation – I Sverige ska det finnas de bästa förutsättningarna för att digitalt drivna innovationer ska utvecklas, spridas och användas.
  • Digital ledning - I Sverige ska relevant, målmedveten och rättssäker effektivisering och kvalitetsutveckling ske genom digitalisering.
  • Digital infrastruktur - Hela Sverige bör ha tillgång till infrastruktur som medger snabbt bredband, stabila mobila tjänster och som stödjer digitalisering.

Jag är övertygad om att det fortfarande går att påverka och välja framtid. Istället för att införa robotskatt och hämma innovation ska vi göra allt vi kan för att ta till oss ny teknik och höja vår konkurrenskraft.

Istället för att införa basinkomst eller medborgarlön och förpassa ett stort antal människor till strukturellt utanförskap, och därigenom skapa ett nytt klassamhälle, ska vi bygga trygghetssystem som fortbildar och stärker kompetensen så att alla kan vara en del av och bidra till utvecklingen.

Möjligheterna är stora för den som är nyfiken och intresserad. Sverige har en lång tradition av att bejaka teknikutveckling. Det har varit en viktig del i bygget av det välfärdssamhälle vi har och det gäller än idag.

Peter Eriksson, digitaliseringsminister (MP)

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt