Nu har hjärnkapplöpningen börjat

2013-03-05 23:00  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

INLEDARE. Rymdkapplöpningen under 1900-talet präglades av framtidstro och optimism. Allt kändes möjligt, till och med att landa på månen. Mobiliseringen från de två tävlande stormakterna, USA och dåvarande Sovjetunionen, var tung.

De resurser som satsades för att ligga först syntes outtömliga, inte bara i de två supermakterna. Teknik som har utvecklats inom rymdprogrammen har i många fall kommit till stor nytta i den mer jordnära vardagen.

Nu är en ny prestigefull tävling på gång, mellan USA och Europa den här gången. USA:s president Barack Obama har deklarerat att en av de stora vetenskapliga satsningarna de kommande åren blir att kartlägga hjärnan, the Brain Activity Project.

Hur flödar informationen i hjärnan, hur omvandlas substanser och cellkommunikation till känslor, tankar och handlingar? Det talas om forskningsanslag på ca 20 miljarder kronor under tio år.

Även EU har ju utnämnt ett internationellt hjärnforskningsprojekt till ett flaggskepp inom vetenskap, the Human Brain Project som leds av Henry Markram i Schweiz.

Målet är att kunna skapa en exakt datormodell av hjärnan, och med den kunskapen förstås kunna behandla sjukdomar som parkinson och alzheimer.

Ny Tekniks Ulla Karlsson-Ottosson berättar i veckans nummer om några av de svenska forskare som är involverade i EU-projektet. Och många fler artiklar lär det bli framöver.

Mitt råd till den som vill hänga med i snacket är att investera i några böcker om hjärnan. Kunskap om synapser, hjärnbarkens funktion, hippocampus och amygdala kommer att behövas, var så säker.

Nu börjar nämligen en upptäcksresa in i hjärnans extremt komplexa funktioner. Att förstå hur tanken ”nu tar jag en tugga av chokladkakan” leder till att jag sträcker mig efter chokladen och biter av en bit kommer att involvera fysiologer, neurologer, matematiker, ingenjörer och andra experter med vitt skilda kompetenser.

Precis som med rymdforskningen kommer upptäcktsresorna in i våra hjärnor att leda till innovationer och kunskaper vi i dag inte har någon aning om. Och till häpnadsväckande nyheter som vi pratar om i fikarum och vid middagar.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Forskning Hjärna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt