Opinion

”Nu avgörs det hur framgångsrikt Sverige blir i framtiden”

Leif Östling Ordförande, Södertälje Science Park.Foto: Ernst Henry Photography
Boel Godner Kommunstyrelsens ordförande (S), Södertälje kommun.Foto: Elias Sado

DEBATT. Ungdomar går utan jobb samtidigt som företag som Scania och Astra Zeneca har stort behov av att hitta rätt utbildad arbetskraft. Vem tar ansvar för att hjälpa ungdomar till rätt utbildning och karriär, undrar bland andra Leif Östling, Södertälje Science Park, och Boel Godner, Södertälje kommun.

Dagens unga har en positiv syn på företagens roll i samhället, men det finns också en förväntan på att företagen tar ansvar. På frågan om hur vi ska hantera framtidens viktigaste utmaningar såsom klimatet, sysselsättningen och välfärden, så finns ett stort förtroende för att näringslivet kommer att agera, och vara en viktig del av lösningen. Det är positivt. Men det kräver samverkan.

En av de viktigaste utmaningarna Sverige står inför i dag är att få in våra unga på arbetsmarknaden. Vi har flera framgångsrika, globala storföretag som både direkt och indirekt sysselsätter många människor. Ett antal nya innovativa teknikföretag har växt fram och snabbt nått internationell framgång. En av framgångsfaktorerna har varit en hög teknisk och naturvetenskaplig kompetens, vilket skapat nya företag, nya jobb och välfärd för Sverige. Men i dag finns det ett stort gap mellan företagens behov och tillgången på arbetskraft med rätt utbildning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här