Opinion

”Nonchalant mot våra studenter”

SLUTREPLIK. "Att säga att kvalitetsgranskningen fungerar vittnar inte bara om gott självförtroende utan även om stor nonchalans mot våra studenter och lärosäten", skriver Anders Flodström och Lena Adamsson i en slutreplik.

Universitetskansler Lars Haikolas påståenden vittnar om en osedvanligt god tillit till den egna kompetensen vad gäller kvalitetssystem. Hans system är dock underkänt. Högskoleverket, HSV, är satta under review av ENQA, likvärdigt med att en examensrätt ifrågasätts av HSV på grund av bristande kvalitet. Den nya myndigheten (1 januari 2013) står utan medlemskap till dess ett nytt system har införts, tidigast 2015 enligt utbildningsministern.

Svenska utbildningar kommer därmed inte vara kvalitetssäkrade med ett godkänt system under lång tid, med de konsekvenser detta medför för både utbildningar och studenter. Universitetskanslern anser trots detta att Sverige har en helt igenom tillfredsställande situation och upprepar igen, utan att ge några bevis, ”att systemet fungerar”. Det vittnar inte bara om gott självförtroende utan även om stor nonchalans mot våra studenter och lärosäten.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här