”Nio av tio företag utan plan för digitalisering”

2016-12-14 07:31  
Björn Ivroth, koncernchef Evry

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Det krävs ingen superdator i källaren för att utnyttja möjligheterna med artificiell intelligens. Det som begränsar utvecklingen är bristen på idéer och strategier, inte teknologin, skriver Björn Ivroth, Evry.

Endast en av fem företagsledare i Norge och Sverige tror att deras företag kommer att ha infört system baserade på artificiell intelligens år 2020, enligt en undersökning Evry just har genomfört. Tre faktorer tyder på att utvecklingen kommer att gå snabbare än vad företagsledare tror.

För det första utvecklas funktionaliteten och kvaliteten i kognitiva system mycket snabbt. Drivande är den ökade tillgången till bra och omfattande data som blivit tillgänglig via internet.

Under 2005 nådde Google banbrytande framgång med sin programvara som översatte texter från arabiska och kinesiska till engelska. Kärnalgoritmen utvecklades 17 år tidigare, men flaskhalsen var tillgången till bra övningstexter. År 2005 fanns det tillgång till mer än 1,8 miljarder textsymboler hämtat från internet, allt insamlat samma år.

År 2011 vann IBMs superdator Watson frågesportävlingen Jeopardy. Algoritmen publicerades redan 1991, men inför tävlingen matades algoritmen med en datamängd bestående av över 8,6 miljoner dokument från Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote och Project Gutenberg. Utvecklingen av kraftigare datorer gör smarta algoritmer smartare, och tillgången till enorma datamängder gör kvaliteten på slutprodukten bättre. Det finns därför ingen tvekan om att kvaliteten på exempelvis översättningstjänster, tjänster för röstigenkänning och röststyrning samt bildtolkning kommer att öka betydligt inom de närmaste åren. Samma utveckling ser vi inom områden som biovetenskap, fysik och medicin.

För det andra är kognitiva funktioner redan i full fart på väg in i befintliga applikationer. IBMs Watson, Googles Deep Mind, Amazons Echo, Microsofts Oxford och Apples Siri är omtalade prestigeinvesteringar på miljarder dollar, men de är långt ifrån de enda. Konsultföretaget Deloitte uppskattar att 80 av världens 100 största mjukvaruföretag kommer att ha integrerade kognitiva funktioner i befintlig programvara redan under innevarande år. Fram till 2020 kommer andelen att ha ökat till 95 procent, förutspår Deloitte.

Den tredje faktorn som troligtvis underskattas är tillgängligheten. Företag måste inte installera en superdator i källaren för att utnyttja möjligheterna med artificiell intelligens. Kognitiva system, smarta algoritmer och relevanta datamängder finns redan tillgängliga via molntjänster. Både små och stora företag kan utforska möjligheterna redan idag, och påbörja uppbyggandet av kognitiva lösningar. Återigen blir det tydligt hur viktigt internet och kommunikationsteknologi är för hur snabbt utvecklingen av artificiell intelligens kan gå.

Den faktor som begränsar utvecklingen av kognitiva system mest är inte teknologi, funktionalitet eller tillgänglighet, utan bristen på tydliga idéer och strategier för hur tekniken kan komma till nytta. Digital kompetens bland chefer handlar därför i första hand om en övergripande förståelse och intresse för den utveckling som nu sker, och en förmåga att sätta igång processer och åtgärder som undersöker hur användningen av kognitiva lösningar kan förbättra verksamhetens konkurrenskraft. Svenska och norska företagsledare är inte ensamma i denna utmaning. World Economic Forum presenterade år 2015 en studie som visade att endast 8 procent av företagen följer en tydlig plan för digitalisering av verksamheten. Nio av tio företag gör det inte alls.

Lyckligtvis finns det också goda exempel på företag som går framåt, precis utanför dörren. Volvo är ett exempel med sin satsning på utveckling av förarlösa bilar. Jag hoppas och tror att listan över svenska och norska företag som verkligen utnyttjar möjligheterna med kognitiva lösningar blir betydligt längre under åren som kommer. Låt det inte vara någon tvekan: Möjligheterna finns redan, det gäller att vara smart nog att se dem.

Björn Ivroth, koncernchef EVRY

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt