Opinion

”Näringslivet måste också kunna granskas”

Elis CarlströmFd forskningchef på Swerea, material- och produktionsforskningsinstitut, numera ingår en del av Swerea i RISE.

DEBATT. Vem vill åka i en förarlös bil som bygger på fejkad forskning? Nya lagen om forskningsfusk säger inget om hur samarbeten med näringslivet ska kunna granskas, skriver Elis Carlström, fd forskningchef på Swerea.

Riksdagen har nyligen beslutat om en ny lag (proposition 2018/19:58) som ska främja god sed och motverka oredlighet i forskningen. Lagen är efterlängtad och hanterar flera problem med dagens system. Ett av de uppenbara problemen är att universitetsledningar i dag kan välja att tysta ned anmälningar. Den sortens reaktioner har rapporterats i media både när det gäller forskningsfusk om konstgjorda luftstrupar och mikroplaster i fisk.

Enligt den nya lagen införs en fristående nämnd dit forskningshuvudmännen är skyldiga att överlämna anmälningar. Att statligt understödda verksamheter också kan utredas gör det möjligt att i fortsättningen utreda forskning som bedrivs inom forskningsinstitut som till exempel Rise, Swerim eller IVL Svenska Miljöinstitutet.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här