Opinion

”När kommer digitaliseringslyftet?”

De små och medelstora företagen är den viktigaste företagsgrupperingen av alla, sett till sysselsättning. Därför är potentialen i att lyfta dem digitalt så stor, enligt debattören. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Robert Gabrielsson vd Koinor Future

REPLIK. Näringsminister Mikael Damberg talar om återindustrialisering och att Sverige ska leda en digital revolution. Men de viktigaste företagens behov av digitalt lyft nämns inte alls, skriver Robert Gabrielsson på Koinor Future.

Svenska företag släpar efter när det gäller den viktiga digitaliseringen. Det visar flera internationella undersökningar, bl.a. Boston Consulting Group och Digital Market Institute, Irland. Internet of things- och standardiseringsgurun Richard Soley skräder inte orden “Internet har inte förändrat något inom industrin. Industrin är ljusår efter på internettänk”.

”Svensk industri ska leda den digitala revolutionen” skriver däremot närings- och innovationsminister Mikael Damberg, och företrädare för Vinnova, ABB, LKAB, Ericsson och Boliden i Ny Teknik den maj 2015. Man talar om återindustrialisering och att Sverige ska vara världsledande när det gäller industriell produktion.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här