Några ljus i konjunkturmörkret

2008-12-02 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

November har varit blytung. Och högkonjunktur är det bara för dysterkvistar. Men här är några ljusglimtar i decembermörkret:

Klass 9:4 på Ängsskolan i Sundbyberg utanför Stockholm brinner för innovation. Under ledning av teknikmagistern Muhammed Asharad försöker eleverna utveckla saker som gör livet lättare, och rättar till en massa irriterande problem: hundbajset på trottoaren, skalet från grönsakerna och att slå huvudet på spiken. Och eleverna i klass 9:4 är inte ensamma. Runt om i hela Sverige sitter tusentals elever på högstadiet och klurar ut lösningar på vardagliga problem. Stora, såväl som små.

I maj får vi se resultatet av all denna ungdomliga uppfinningsrikedom. Då är det stor final i "Finn Upp", Sveriges största uppfinnartävling, som dessutom passar på att fylla trettio nästa år.

Ny Teknik har varit med ända sedan starten 1979. 42 000 kluriga och kloka idéer har det hunnit bli genom åren.

Den här gången delar Ny Teknik ut ett eget pris: till en engagerad lärare. En sådan där lärare som verkligen brinner för teknik. Med vårt pris vill vi påminna om hur viktiga lärarna är för att väcka intresset för teknik i skolan.

***

Magcomp i Eslöv, ett litet avknoppningsföretag, drar in miljoner till sin teknik för att gjuta magnetelement i centrifug. Och det finns massor av andra företag som trotsar finanskrisen och lyckas fylla på kassan i höst: Pocketmobile, Replisaurus, Lyyn, Spotify, Jalbum... Listan blir rätt lång och du hittar den på nyteknik.se.

***

Utanför grindarna till DCE i Vaxholm står utländska militärer redan på rad för att bli bjudna på en åktur i superdykbåten "The Seal". En helt svenskutvecklad farkost som James Bond skulle älska. Kanske dags för lite produktplacering i nästa film?

***

Håkan Eriksson, telekomjätten Ericssons dynamiske FoU-chef , har delegerat några utvecklingsprojekt till sina ingenjörer och stulit lite tid för att svara på era frågor om framtiden och annat, ni läsare gärna vill ha koll på. Tack för det, Håkan Eriksson!

***

Ny Teknik blir doktorsavhandling. Lugn, bara,ni behöver inte vara oroliga för tidningen. Jag vill bara skryta med två medarbetare på tidningen: Marie Alpman och Erik Mellgren. De har bidragit rejält till en avhandling från Handelshögskolan (Ingela Sölvell: "Formaliziation in High-Technology Ventures") om små, nystartade teknikföretag.

Lars Nilsson

Mer om: Innovation Ledare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt