Opinion

”Molnet lika säkert som outsourcing”

I den livliga debatten om molnets avigsidor hänvisas nästan uteslutande till globala leverantörer som exempelvis Amazon, Google och Microsoft – företag som inte bara fördelar belastningen på sina servrar över kontinenter utan som även är amerikanska. Illustration: Jonas Askergren.
Johan GlantzbergPortföljhantering och molnstrategi, Tieto Foto: Tieto

DEBATT. Hur stora risker ska man acceptera i ”molnet”? Säkerhetsfrågorna är den kraftigast begränsande faktorn för ökad användning av molntjänster men blir också en ursäkt för att slippa undersöka hur molntjänster kan utveckla verksamheten, skriver Johan Glantzberg, ansvarig för molnstrategi på Tieto.

Nyligen kunde vi läsa att Datainspektionen slår ner på molntjänster och kritiserar hanteringen av svenska personuppgifter. Generaldirektör Göran Gräslund skriver att man som kund inte vet var servrarna står och var data lagras, bara att de finns någonstans i “molnet”. Han har rätt – men bara delvis.

Alla moln är inte likvärdiga. Datainspektionens utsaga riskerar att spä på den osäkerhet som råder om detta omogna, men lovande nya sätt att få tillgång till IT-tjänster. Det är synd, då Sveriges och EUs konkurrenskraft och förmåga att tillgodose invånarnas behov i mångt och mycket är beroende av användandet av molntjänster.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här