Opinion

Ministern: Vi vet för lite om nano

Jag kommer föreslå att EU-kommissionen skyndsamt utreder möjligheterna med ett gemensamt rapporteringssystem och andra verktyg inom EU för att medborgarna ska kunna känna sig trygga när det gäller användningen av nanomaterial, skriver miljöminister Lena Ek (C). Foto: Pontus Lundahl/Scanpix samt Jörgen Appelgren

DEBATT. Nanomaterial kan vara till betydande nytta men det finns anledning att misstänka att fysikaliska, kemiska och toxikologiska egenskaper hos nanomaterial i vissa fall kan innebära nya risker. Uppmärksammade är till exempel tecken på att nanomaterial kan skada arvsmassan, kan ge upphov till skador efter införsel via andningsvägarna eller kan passera blod-hjärnbarriären och påverka hjärnan. Kemikalielagstiftningen släpar efter den tekniska utvecklingen och vi behöver mer kunskap och ”andra verktyg”, skriver miljöminister Lena Ek (C).

Med modern teknik kan man i dag tillverka ett ämne i nanostorlek som har helt andra egenskaper och funktioner jämfört med samma ämne i större skala. Nanomaterial utgör en heterogen grupp bestående av ämnen som kan variera i storlek (mellan 1-100 nanometer). En nanometer är en miljarddels meter. En nanopartikels storlek förhåller sig till en fotbolls storlek ungefär som en fotbolls storlek i förhållande till jorden.

Utveckling av ny nanoteknik förväntas kunna bidra till dellösningar i globala utmaningar som att rena vatten, att minska utsläppen av växthusgaser, att producera tillräckligt med energi och att förbättra människors hälsa. Användning av nanoteknik innefattar i dag ett brett fält som kan komma att vara till stor nytta för samhället till exempel genom nya jobb, ökad konkurrenskraft för industrin, förbättrad sjukvård och ett mer hållbart resursanvändande. Användning av nanomaterial förekommer inom ett stort antal områden som till exempel i elektronisk utrustning, bilar, kosmetik, hygienartiklar, kläder, hushållsprodukter, livsmedel, sportutrustning och läkemedel. Användningen förväntas öka och möjligheterna är många. Sverige bör ta tillvara på de möjligheter som nanotekniken för med sig för att kunna möta miljömässiga, medicinska, ekonomiska och tekniska utmaningar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här