Opinion

Ministern: Basåret behöver moderniseras och stärkas

Helene Hellmark Knutsson (S)Minister för högre utbildning och forskning
Det ska bli fler platser på ingenjörsutbildningarna och fler ska ges möjlighet att söka, enligt Helene Hellmark Knutsson (S).

DEBATT. Genom basåret rekryteras studenter med en annan bakgrund än dem som vanligtvis kommer in på ingenjörsutbildningar. Examensfrekvensen är dessutom markant högre än bland andra studenter. Basåret är ett viktigt verktyg som vi vill stärka, skriver Helene Hellmark Knutsson (S)

Det ska finnas goda möjligheter att studera på högskolan i Sverige. Det är ett viktigt reformområde för att ge unga ökade valmöjligheter och för att ge människor senare i livet ökad trygghet i en ny tid när arbetsmarknaden förändras snabbt.

Basåret fyller en viktig funktion för människors möjlighet att studera. Det gör det möjligt för fler att komplettera sina kunskaper för att bli behörig att påbörja en högskoleutbildning inom områden där det finns både brist på sökande och behov på arbetsmarknaden. Det är sedan lång tid tillbaka en viktig beståndsdel i det livslånga lärandet och har framgångsrikt ökat rekryteringsunderlaget till bland annat tekniska utbildningar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här