Ministern: Basåret behöver moderniseras och stärkas

2018-01-09 12:10  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Genom basåret rekryteras studenter med en annan bakgrund än dem som vanligtvis kommer in på ingenjörsutbildningar. Examensfrekvensen är dessutom markant högre än bland andra studenter. Basåret är ett viktigt verktyg som vi vill stärka, skriver Helene Hellmark Knutsson (S)

Det ska finnas goda möjligheter att studera på högskolan i Sverige. Det är ett viktigt reformområde för att ge unga ökade valmöjligheter och för att ge människor senare i livet ökad trygghet i en ny tid när arbetsmarknaden förändras snabbt.

Basåret fyller en viktig funktion för människors möjlighet att studera. Det gör det möjligt för fler att komplettera sina kunskaper för att bli behörig att påbörja en högskoleutbildning inom områden där det finns både brist på sökande och behov på arbetsmarknaden. Det är sedan lång tid tillbaka en viktig beståndsdel i det livslånga lärandet och har framgångsrikt ökat rekryteringsunderlaget till bland annat tekniska utbildningar.

För att se över hur bland annat basåret kan stärkas och utvecklas har jag initierat ett arbete om detta. Berörda lärosäten och organisationer har bjudits in till ett samtal om basåret och högskoleintroducerande utbildning i början på det nya året. Utifrån vad som framkommer avser vi att revidera och modernisera basåret med utgångspunkt i de behov som finns hos de som söker till högskoleutbildning och hos lärosätena.

Att basåret är en viktig del av utbildningssystemet bekräftas av en ny undersökning som KTH har genomfört. Den visar att man genom basåret rekryterar studenter med en annan bakgrund än dem som vanligtvis kommer in på ingenjörsutbildningar. Undersökningen visar även att denna studentgrupp dessutom tar minst lika många eller fler poäng per termin än studenter som antagits i andra grupper. Examensfrekvensen är dessutom markant högre än bland andra studenter.

Basåret blir även viktigt i jakten på kompetens när Sverige växer och behöver byggas ut. Vi behöver bostäder, järnvägar och nya stadsdelar samtidigt som industrin letar med ljus och lykta efter ingenjörer. Därför investerar regeringen genom höstens budget i en stor utbyggnad av ingenjörsutbildningarna som på sikt motsvarar 1600 nya utbildningsplatser. För att möjliggöra att fler ska kunna läsa vid dessa utbildningar blir basåret ett viktigt verktyg.

Ett starkt samhälle bygger vi genom investeringar i kunskap och kompetens. Det är så vi utvecklar den svenska modellen.

Helene Hellmark Knutsson (S)

Minister för högre utbildning och forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt