”Mindre aktörer slås ut – kalkylen för vindkraft går inte ihop”

2017-07-27 10:25  
Debattörerna Jeanette Lindeblad och Fredrik Lindahl från Svensk Vindkraftförening menar att den svenska vindkraften inte mår så bra som beskrivits. Bilden är ett montage.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Kalkylen för vindkraft går inte ihop. Om inget görs för att hejda kortsiktig spekulation slås mindre aktörer ut vilket får förödande konsekvenser för omställningen till en förnybar energimix, skriver Jeanette Lindeblad och Fredrik Lindahl, Svensk Vindkraftförening.

Svensk vindkraft mår inte så bra som det antyds i artikeln, ”Medvind för Svenska vindkraften”, angående nya beställningar inom branschen. Att det beställs ny vindkraft visar att prispressen inom branschen fortsätter. Det är en positiv utveckling för konsumenterna och politikerna men förödande för investerarna.

Kvartalets beställningar bygger på ren spekulation där de med störst riskkapital är med. Detta är inte längre en sund marknad för den traditionella investeraren. De som varit med och byggt branschen lider i dag oerhört, vilket politikerna inte beaktar. Politikerna pratar om långsiktighet men ger inte förutsättningarna. 

Elcertifikatsystemets uppbyggnad ger inte förtroende för långsiktiga affärer och beaktar inte tagna investeringar. Detta slår ut de mindre aktörerna och tar bort möjligheten för dessa att investera i vindkraft framöver.

I dag tittar stora internationella investerare på Sverige men frågan är bara hur lång tid det tar innan de uppdagar att kalkylerna inte kommer gå ihop. Detta kan få förödande konsekvenser för Sveriges förmåga att ställa om till en förnybar energimix.

Sverige har stolt kunnat visa omvärlden en snabb utbyggnad tack vare blandning av olika aktörer som åtagit sig att engagera sig i energiomställningen på ett brett och inkluderande sätt. Den mångfalden och det engagemanget kommer framöver minska drastiskt vilket kommer påverka acceptansen för vindkraft negativt. De nya 18 TWh, vilka skulle stärka elcertifikatsystemet, ser istället ut att stjälpa. Det ger inte alla möjlighet att investera utan bara de med störst plånbok och då gärna med andras pengar (pensionsfonder etc).

Systemet är däremot uppbyggt för konsumenterna, de får billigare el, och det är ur ett omvalsperspektiv positivt men inte hållbart i längden, ifall vi vill ha en grön omställning med spritt ägande. Det kan inte vara så att investerarna ska betala för att driva ren och förnybar energi. Sådan är situationen i dag och kommer bestå ifall man inte tar ett omtag och ser över elcertifikatsystemet. 

Svensk Vindkraftförening värnar den svenska vindkraften och dess ägare. Vi ser fram emot en fortsatt utbyggnad men på rätta villkor för ett stabilt och långsiktigt ägande där alla aktörer kan vara med och konkurrera.

Jeanette Lindeblad Ordförande Svensk Vindkraftförening

Fredrik Lindahl ledamot Svensk Vindkraftförening

Med stöd av SERO, Sveriges Energiföreningars Riksorganisation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt