Miljökrav gynnar tekniken

2012-10-09 23:00  
Mats Engström, chefredaktör.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Kalifornien har drivit på utvecklingen av renare bilar. Sjunker den gyllene statens näringsliv ner i ett kristräsk? Knappast. Ändå finns samma debatt i Kalifornien som i Europa. Är långtgående miljöregler skadliga för konkurrenskraften?

Dagens hetaste strid handlar om kemikalier. Denna vecka går remisstiden ut för delstatens förslag om säkrare produkter. En rad lobbyorganisationer försöker stoppa lagstiftningen.

Reglerna har sitt ursprung i arbetet med grön kemi på universitetet i Berkeley. Jag träffade några av eldsjälarna där i februari. De beskrev hur många amerikanska företag ser affärsmöjligheterna.

När den amerikanska miljömyndigheten EPA delade ut årets pris i grön kemi fanns en rad spännande innovationer på listan. Ny Teknik berättade redan år 2007 om Geoffrey Coates. Han har utvecklat en metod för att göra bionedbrytbar plast av koldioxid och förnybara råvaror. Nu fick han pris för upptäckten, som bland annat kan ge alternativ till ämnet bisfenol A.

Ny Teknik har skrivit om bisfenol A ett antal gånger. I förra numret avslöjade vi att låga doser kan vara farligare än vad som tidigare varit känt. Ändå dröjer EU med ett förbud.

Europa riskerar att missa tåget i den spännande utvecklingen av grön kemi. Visserligen har EU infört Reach-lagen som många företag nu anpassar sig till. Men det går trögt att ersätta farliga ämnen och årets översyn av Reach riskerar att bli tandlös.

I stället är kemikalieregler ett vanligt tema i klagosånger om hur miljöregler hindrar företagen.

EU-kommissionen har redan infört ett ”konkurrenskraftstest” av nya regler. Förbud av farliga ämnen används som exempel i riktlinjerna. Råd till konsumenter bör övervägas i stället för förbud, heter det. Tjänstemän i EU-kommissionen har klagat på Kaliforniens ambitiösa kemikalieregler.

Mönstret upprepar sig från den tid då Europa dröjde med katalysatorkraven på bilar. Sverige borde stå för en annan linje.

Ambitiös miljöpolitik är bra för medborgarna, för teknikutvecklingen och för affärerna. Det borde vara regeringens hållning i debatten om europeisk industripolitik, som kommer att ta fart efter EU-kommissionens förslag i dag.

***

Att inte ställa krav kan leda till stora problem. Ett exempel från ett annat område är de enstegstätade fasaderna, som vår reporter Linda Nohrstedt skrivit om i flera nummer. Läs intervjun med bostadsminister Stefan Attefall i detta nummer.

Mats Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt