Mer debatt önskas om kod på schemat

2013-11-06 07:41  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Handen på hjärtat – hur mycket vet du om programmering?

När ditt barn frågar dig hur din smartphone egentligen funkar, kan du svara då? Hur kom alla de där apparna in? Och hur kommer det sig att man bara trycker på en ikon och plötsligt finns ett helt online-spel i mobilen? Många av kanske svarar ja.

Men jag erkänner direkt att min egen kunskap är högst bristfällig. Tyvärr.

Jag har dimmiga minnen från gymnasiet i slutet av 1970-talet om hur den digitala världen är uppbyggd med ettor och nollor. Jag har klarat mig hyggligt ändå, hittills i alla fall.

Men för de barn som börjar skolan nu och tar studenten i mitten av 2020-talet, kan det vara problematiskt att inte ha djupare kunskap om kod och programmering. Deras tillvaro är redan mycket mer digital än min under mina förs­ta 50 levnadsår.

För en månad sedan, i Ny Teknik nr 43, skrev Christine Jonsson, verksamhetschef på IT-gymnasiet, ett debattinlägg med uppmaningen att införa programmering på schemat redan i grundskolan. Många medier har tagit upp frågan.

I Svenska Dagbladet vill elvaåriga Ellen Malmström-Holmgren i Sjöstadsskolan ha programmering på schemat: ”Ett ämne som svenska är viktigt eftersom det är användbart överallt i samhället, och på många arbeten. Det är datorer också.”

Och på vår debattsajt finns många intressanta synpunkter.

I den här veckans Ny Teknik tar vi pulsen på vad Sveriges it-kändisar har för åsikt i frågan. Flera pekar på att det är en demokratifråga att förstå datorer och programmering. Och att det är ett sätt att uttrycka sin kreativitet.

Trots den mediala uppmärksamheten har jag inte sett någon riksdagspolitiker haka på. När jag gör en sökning i ämnet på riksdagens hemsida får jag noll träffar.

Skolfrågor kommer bli heta inför valet nästa år och programmering i grundskolan ­förtjänar att debatteras innan dess. Vad är nackdelarna? Hur ser ett vettigt ­lärande ut?

Många frågor behöver ställas.

Vem tycker att frågan är värd att ­driva?

Jag ser fram emot debatten!

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt