"Mellanlagret klarar av stora påfrestningar"

2011-04-12 16:49  
Carl Sommerholt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Mellanlagret för använt kärnbränsle ligger 30 meter ner i berget och är byggt för att klara stora påfrestningar, påpekar Carl Sommerholt på SKB.

<p>Göran Bryntse anser i sitt inlägg "Sverige behöver ingen kärnkraft" att de tragiska händelserna i Japan borde aktualisera en förändrad svensk energipolitik. Han nämner mellanlagringen av använt kärnbränsle i Sverige. Med anledning av detta finns skäl för några förtydliganden.</p> <p>Det svenska mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, är byggt för att klara stora påfrestningar. Bassängerna där det använda kärnbränslet mellanlagras ligger 30 meter ner i berget och vilar på glidlager som tar upp rörelser i berget. </p> <p>När det gäller kraftförsörjningen har Clab reservsystem som kan användas vid strömbortfall. Det viktigaste vid ett sådant scenario är att hålla bränslet täckt av vatten. Om inga åtgärder vidtas tar det drygt en månad innan vattennivån kan sjunka under bränslets nivå. För att förhindra detta har anläggningen flera, av varandra oberoende, system för att säkerställa vattenförsörjning vid en eventuell incident. </p> <p>Mellanlagret Clab är en säker anläggning för dagens behov, men det är ingen långsiktig lösning, då det kräver ständig övervakning. Eftersom kärnbränslet måste isoleras under mycket lång tid krävs ett förvar som är säkert även utan övervakning. Så småningom kommer bränslet att placeras i kopparkapslar och transporteras till det slutförvar som SKB vill ha i Forsmark, om vi får tillstånd. </p> <p>Carl Sommerholt</p> <p>Kommunikationschef, SKB</p>

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt