”Massiva skattelättnader till eljättarna är kontraproduktivt”

2016-10-07 15:01  
Linda Burenius Magnusson, ordförande 100 % förnybart och Jennie Wiederholm, energiexpert Hyresgästföreningen.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Regeringen förbereder skattesänkningar på närmare 3,3 miljarder kronor per år för framförallt de tre stora eljättarna. Men att gynna eljättarna på bekostnad av hushållen är kontraproduktivt, skriver Linda Burenius Magnusson och Jennie Wiederholm.

Som ett resultat av den historiska energiöverenskommelsen som slöts i våras ska effektskatten på kärnkraft slopas och fastighetsskatten på vattenkraft sänkas. Vinnare är statliga Vattenfall, tyskägda Uniper och finskägda Fortum. Tre giganter som dominerar traditionell kraftproduktion i Sverige. I gengäld kan en genomsnittlig villaägare med elvärme räkna med en skattehöjning på runt 840 kronor om året.

Decentraliserad förnybar elproduktion, såsom vind-, sol- och småskalig vattenkraft, kan till skillnad från kärnkraft och storskalig vattenkraft ägas av en mängd olika aktörer på marknaden, inte minst hushållen. I dag får de som bor i villa och sätter upp solpaneler på sitt eget tak eller installerar ett litet vindkraftverk på tomten, en skattelättnad för den egenproducerade elen. Det är ett steg i rätt riktning. Men långt ifrån alla har tak eller tomter som lämpar sig för elproduktion. Framför allt utesluts alla som bor i lägenhet.

Lösningen, som regeringen sent omsider har börjat utreda, är att ge skattelättnader även till de som äger andelar i exempelvis sol, vind eller småskalig vattenkraft. På så sätt kan alla producera egen förnybar el på lika villkor, oavsett boendeform.

Vi är övertygade om att en bred folklig förankring är en förutsättning för en klimatsmart omställning till ett hållbart energisystem. När regeringen nu planerar att sänka skatten med 3,3 miljarder per år för eljättarna och skicka notan till hushållen, är det mer angeläget än någonsin att uppmuntra så många hushåll som möjligt att producera sin egen förnybara el.

Men frågan är om politikerna värderar ett spritt ägande på elmarknaden och hushållens engagemang tillräckligt högt? Kan vi lita på att regeringens utredning kommer att presentera ett rättvist förslag som skapar incitament och delaktighet? Att ensidigt gynna eljättarna på bekostnad av hushållen är knappast vägen mot en hållbar framtid.

Linda Burenius Magnusson, ordförande 100 % förnybart

Jennie Wiederholm, energiexpert Hyresgästföreningen

Mer om: Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt