Opinion

”Massiva skattelättnader till eljättarna är kontraproduktivt”

DEBATT. Regeringen förbereder skattesänkningar på närmare 3,3 miljarder kronor per år för framförallt de tre stora eljättarna. Men att gynna eljättarna på bekostnad av hushållen är kontraproduktivt, skriver Linda Burenius Magnusson och Jennie Wiederholm.

Som ett resultat av den historiska energiöverenskommelsen som slöts i våras ska effektskatten på kärnkraft slopas och fastighetsskatten på vattenkraft sänkas. Vinnare är statliga Vattenfall, tyskägda Uniper och finskägda Fortum. Tre giganter som dominerar traditionell kraftproduktion i Sverige. I gengäld kan en genomsnittlig villaägare med elvärme räkna med en skattehöjning på runt 840 kronor om året.

Decentraliserad förnybar elproduktion, såsom vind-, sol- och småskalig vattenkraft, kan till skillnad från kärnkraft och storskalig vattenkraft ägas av en mängd olika aktörer på marknaden, inte minst hushållen. I dag får de som bor i villa och sätter upp solpaneler på sitt eget tak eller installerar ett litet vindkraftverk på tomten, en skattelättnad för den egenproducerade elen. Det är ett steg i rätt riktning. Men långt ifrån alla har tak eller tomter som lämpar sig för elproduktion. Framför allt utesluts alla som bor i lägenhet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här