Opinion

”Marknaden sköter nätet bäst"

DEBATT. Många aktörer är inget ”ideologiskt experiment”.  Det är genom att förbättra konkurrensen och ge goda förutsättningar för marknaden som utbyggnaden av bredband blir i världsklass, skriver  Eliza Roszkowska Öberg.

Debattörerna från Stiftelsen för telematikens utveckling kallar utbyggnaden av elektronisk infrastruktur för ett ideologiskt experiment som istället borde vara föremål för ett naturligt monopol. Det är en pessimistisk och bakåtsträvande inställning. För det första går bredbandsutvecklingen i landet snabbt - täckningsgraden i Sverige har ökat för alla kommersiella accesstekniker under perioden 2007-2009, enligt Post- och Telestyrelsen. Enligt Stiftelsen för Internetinfrastruktur ligger Sverige i världstoppen vad gäller bredbandstäckning.
För det andra, ett envälde – ett monopol – kan aldrig vara ett naturligt tillstånd. Ett monopol hindrar utveckling och nya idéer, alltså just den framväxt av nya tjänster och den infrastrukturutbyggnad som skribenterna efterfrågar.

Skribenterna nämner järnvägen som ett exempel på att flertalet inblandade aktörer inte är bra, men inom flygtrafiken, som är mycket tekniskt komplicerat, är många aktörer inblandade och det fungerar väl. Staten behöver inte stå för matlagning till resenärer eller toalettstädning, men bör reglera trafiken – samma tankegång gäller utbyggnad av elektronisk infrastruktur. Det vore beklagligt om skribenterna eftersträvar en modell där staten har full kontroll och till och med "skyddar" sina medborgare genom att blockera vissa webbsidor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här