”Marknaden ratar ny kärnkraft”

2014-09-10 07:05  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Affärer i fossil energi blir alltmer kostsamma. Samtidigt växer förnybar energi snabbare i världen än både fossil energi och kärnkraft. Trots detta vill Alliansen bygga ut kärnkraften och låta statliga bolag fortsätta investera i fossil energi, skriver Lorentz Tovatt, Grön ungdom och Lise Nordin (MP).

Investeringar i gammal fossil energi blir allt oftare en förlustaffär. Vattenfalls köp av Nuon, godkänt av regeringen med en jätteförlust till följd, är bara ett exempel. Placeringar i fossilsektorn är i dag övervärderade. Det talas om en fossilbubbla på finansmarknaden, av främst två skäl.

För det första värderas fossila energibolag i dag utifrån sina tillgångar i form av kol, gas och olja som fortfarande ligger i marken. Samtidigt vet vi att cirka 80 procent av dessa resurser inte kan utvinnas och användas om vi ska ha en rimlig chans att begränsa den globala uppvärmningen till max två grader. Dessa resurser kommer att bli omöjliga att sälja när priset på koldioxidutsläpp höjs.

Bubblan spricker, fossilbolagen rasar i värde, och med dem alla pensionspengar och offentliga och privata medel som idag är placerade i dem. Fossilbubblan ses i dag internationellt som en reell investeringsrisk.

Det andra skälet rör fossilsektorns framtida konkurrenskraft. Historiskt har det varit gynnsamt att producera olja, gas och kol. I dag ser de här branscherna allt högre kostnader. Nya fyndigheter finns på allt djupare vatten eller under geologiska omständigheter där det är allt dyrare och miljöfarligare att utvinna dem. Detta samtidigt som förnybar energi bara blir billigare.

Vad gäller kärnkraften så blir dess betydelse i världen allt mindre. Nyligen kom World Nuclear Industry Status Report 2014 som visar att kärnkraften är på bottennivåer och i dag står för endast 4,4 procent av världens energi. Marknaden har gjort sitt tydliga val. Kärnkraften är för dyr.

Vi bygger i Sverige vindkraft för halva kostnaden mot vad Finland ska betala för sin kärnkraft när Olkilouto 3 startar om några år. Det är ingen slump att det bara är statliga Vattenfall som håller öppet för att bygga ny kärnkraft. Bolaget styrs av Alliansen som har en ideologisk önskan om kärnkraft, till skillnad från övriga energibolag i Sverige som alla säger nej till ny kärnkraft.

Den elintensiva industrin får bättre priser med förnybart än med ny kärnkraft. Den som värnar Sveriges konkurrenskraft och svenska jobb ser styrkan med en förnybar framtid. Men inte alliansregeringen. Istället öppnar den för att bygga en ny kärnkraftsreaktor i forskningssyfte som skulle kosta staten minst 1,5 miljarder kronor. Om regeringen var ett företag skulle domen troligen bli att den inte gjort sin omvärldsanalys. Världen efterfrågar förnybar energi!

Miljöpartiet vill ha hundra procent förnybart, och för att nå dit vill vi satsa på grön energiteknik. Våra skattepengar ska inte satsas på kärnkraft eller fossil energi, vare sig i AP-fonderna eller Vattenfall. Dessa investeringar förstör inte bara miljön, de riskerar även avkastningen på våra skattepengar. Även subventioner till fossil energi bör snarast möjligt fasas ut.

En trovärdig energipolitik förutsätter i dag såväl ekonomiskt förnuft i form av långsiktigt bärkraftiga investeringar, som ansvarstagande för klimat och miljö. Av båda skälen måste offentliga medel börja styras om från kärnkraft och fossil energi till förnybart.

Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom

Lise Nordin (MP) energipolitisk talesperson

Mer om: Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt