Opinion

”Lyft teknikintresset hos unga med smarta fabriker”

DEBATT. Med ”smarta fabriker” kan unga lockas både till tekniska studier och till industrin, skriver Johan Bengtsson, Göteborgs Tekniska College.

Ge Näringsdepartement och Utbildningsdepartement direktiv att samarbeta och använd Smart industri - en nyindustrialiseringsstrategi för Sverige för att locka ungdomar till tekniska studier. På köpet får vi mobila demonstratorer som kan användas för att fortbilda yrkesverksamma om digitalisering i industrin.

Vad är en ”Smart fabrik”? Jag brukar använda mig av ordet ”Smarta fabriker” när jag pratar om framtidens produktion, nyindustrialisering och digitalisering av industrin. En ”Smart fabrik” innehåller den senaste tekniken, är uppkopplad mot molnet, du kan övervaka den från din smartphone, den har en digital tvilling för virtuell simulering osv. Men en ”Smart fabrik” är även en fabrik som lockar ungdomar att söka sig till tekniska studier för att sen jobba inom industrin. En ”Smart fabrik” är en attraktiv och hållbar arbetsplats med goda arbetsförhållanden som ger Sverige konkurrenskraft och förnyelse.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här