Opinion

”Lös kapacitetsbristen i elnäten med effektivisering”

Från vänster: Daniel Lindén, Linda Burenius och Lotta Bångens.

DEBATT. Energieffektivisering och flexibilitet där användning av el flyttas till en annan tidpunkt är avgörande för att kapacitetsbristen ska kunna lösas så billigt, fort och klimatsmart som möjligt, skriver Linda Burenius, Lotta Bångens och Daniel Lindén.

Kapacitetsbristen i framförallt regionala och lokala elnät i vissa delar av Sverige var under 2020 den mest diskuterade frågan i energidebatten. Den kan den lösas genom huvudsakligen två åtgärder – antingen genom en utbyggnad av elnätet, vilket är dyrt och tar lång tid, eller genom att minska på efterfrågan på el vid det givna tillfället. Vi menar att det senare borde ges betydligt mer uppmärksamhet framgent än idag.

Energieffektivisering minskar inte bara behovet av energi, utan även effektuttaget under de känsliga effekttopparna, när det är som kallast och den samlade förbrukningen är som störst. Diskussionen om energieffektivisering har hittills varit fokuserad på kilowattimmar, men nu är det dags att även se det värde som energieffektivisering ger i form av ett minskat behov av effekt. Potentialen för den här typen av effekt-effektivisering är 3 000 MW, enligt Naturskyddsföreningen, vilket räcker långt för att lösa kapacitetsproblemen – även om elanvändningen ökar framöver.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här