”Löfven satsar på att lösa fel problem”

2014-04-16 10:03  
S-ledaren Stefan Löfven tycker finansieringen för innovations­bolag är rörig och ­hänvisar till Ny Tekniks grafik under ett framträdande i riksdagen. Partiets nya modell för statligt riskkapital presenterades i förra veckans Ny Teknik/Debatt. Foto: Olle Nygårds

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

REPLIK. Statens riskkapital kan bara ge försumbara effekter på innovationskraften. Det krävs helt andra insatser för att få fler snabbväxande företag, enligt Christian Sandström på Forskningsinstitutet Ratio.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven skriver i Ny Teknik den 8:e april om sin syn på innovationspolitiken. Han uttrycker frustration över den svenska paradoxen och har till stor del rätt i sin kritik av dagens situation. De statliga satsningarna är inte koordinerade och riktas ofta till fel faser av innovationsprocessen.

Löfvén drar paralleller till framgångsrika länder som Israel och lägger fram ett antal konkreta förbättringsförslag angående det offentliga riskkapitalet. Tyvärr löser han fel problem.

Statens satsningar på innovation utgör en mycket begränsad del av innovationsfinansieringen i alla marknadsekonomier, även i Sverige. I exempelvis USA utgör statliga medel 10 procent av småföretagens finansiering. Förslag om förändringar av hur statens riskkapital på 10 miljarder används kan inte ha annat än försumbara effekter.

En politiker som vill höja innovationstakten och skapa fler snabbväxande företag bör därför inte fokusera på vare sig storleken eller utformningen av de statliga initiativen. Huvudutmaningen handlar istället om att genomföra reformer som får marknaden att fungera bättre. För att lösa den svenska paradoxen krävs en översyn av helheten, vilket inkluderar såväl skatter som bolagsformer och frågor kring intellektuell äganderätt.

Dessa frågor är centrala för svensk konkurrenskraft de kommande åren. Forskning vid Ratio har visat att de nya jobben främst skapas i snabbväxande företag. Samtidigt vet vi att för få nya företag skapas och växer. Under perioden 1950-2005 skapades inte ett enda nytt arbetstillfälle netto i privat sektor.

Även om den borgerliga alliansen har genomfört ett antal viktiga reformer kvarstår Sveriges dilemma. Oppositionen har nu möjligheten att profilera sig och presentera en komplett översyn av svensk innovationspolitik. Tyvärr fokuserar Löfvén och socialdemokraterna på fel fråga. Utformningen av det statliga riskkapitalet är inte huvudproblemet och Löfvens förslag kan därför inte ha annat än försumbara effekter för landets innovationskraft.

Inom båda blocken lyser konkreta lösningar på den svenska paradoxen än så länge med sin frånvaro.

Christian Sandström, Teknologie Doktor, Forskningsinstitutet Ratio

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt