Opinion

”Livscykelanalys visar elbilens fördelar”

REPLIK. Krav på att bilarnas livscykelsanalys ska redovisas är berömvärd. Dock bör kravet gälla alla bilar, såväl bensin- som elbilar, då inser man elbilarnas miljöfördel, skriver Tibor Blomhäll, Tesla Club Sweden.

I en debattartikel efterfrågar Anders Welin jämförande livscykelsanalyser mellan elbilar och bensinbilar, och skriver många rader om elbilars och laddhybriders påstådda eventuella miljöeffekter - utan att ha tittat på några sådana analyser. Det tar inte många minuter att hitta dem på Internet. För naturligtvis har det redan gjorts flera sådana analyser som han efterfrågar, och alla visar på tydliga miljöfördelar med elbilar.

Viktigaste undersökningen kommer från ansedda tyska testhuset TÜV som 2014 gjorde en jämförande livscykelsanalys mellan eldrivna och bensindrivna versionerna av Mercedes B-klass. Den elektriska drivlinan till Mercedes B-klass har levererats av Tesla Motors. Det intressanta med den undersökningen är att bilarna som jämförs är förutom framdrivningen helt identiska.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här