”Låt inte EU sabotera Sveriges laddutbyggnad”

2021-06-03 09:05  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Utan laddstationer kommer boende på landsbygden aldrig att vilja ha eldrift. Om nu EU genom sina statsstödsregler sätter käppar i hjulen riskerar det att bli pannkaka av alltihop, skriver Niclas Sahlgren, Eways.

Sveriges Radio rapporterade nyligen om att den planerade utbyggnaden av laddstationer är hotad. Anledningen är ett förslag i EU-kommissionen där reglerna om statsstöd ska omfatta den planerade utbyggnaden i Sverige.

Detta är ytterst oroande, både för den klimatomställning vi åtagit oss nationellt och för Sveriges bilister som riskerar att drabbas ekonomiskt. Regeringen genom energiminister Anders Ygeman säger sig vara negativa till förslaget. Nu gäller det att övriga partier och även allmänheten hjälper till och stoppar förslaget.

Sverige ska bli fossilfritt till 2045 och i detta förändringsarbete är transportsektorn en avgörande del. Omställningen av fordonsflottan till eldrift är på god väg redan, mer än var tredje nyregistrerad bil har idag el- eller hybriddrift. Volvo, det största svenska bilmärket, slutar helt med fossildrivna fordon till 2030.

För att alla dessa fordon ska kunna köra på el i framtiden krävs att de kan laddas.

Här har vi en rejäl utmaning. Det finns nämligen ingen som helst ekonomi i att bygga laddstationer med tillhörande ledningar ute på landsbygden. Antalet bilar är för få och det finns ingen chans att skapa ett heltäckande nät.

Utan laddstationer kommer boende på landsbygden aldrig att vilja ha eldrift. Det blir som ett Moment 22 där ingen köper elbil eftersom det inte finns laddmöjligheter och när ingen köper elbil går det inte att sätta upp laddstationer. Det här blir även negativt för den totala omställningen av fordonsflottan. Eldrift blir ett sämre alternativ för alla som vill kunna använda sin bil för resor ut på landsbygden.

Av detta skäl har vi i Sverige skapat ett ekonomiskt stöd som stimulerar utbyggnaden av laddstationer. Tack vare stödet pågår det en utbyggnad på allt fler ställen – omställningen är på väg, i dubbel bemärkelse.

Om nu EU genom sina statsstödsregler sätter käppar i hjulen riskerar det att bli pannkaka av alltihop. Vi får bara en mindre del av nätet på plats. Resultatet blir då att elbilsköpare förlorar pengar eftersom bilarna tappar i värde och i värsta fall inte kan användas. Omställningen av Sverige till ett fossilfritt land stoppas upp och vi tappar fart i klimatarbetet.

Nu är det upp till Sverige som land att visa enighet. Alla riksdagspartier måste agera både på hemmaplan och genom sina representanter i EU-parlamentet. Det är inte rimligt att byråkrater i EU stoppar en demokratiskt beslutad och finansierad utbyggnad. Vi behöver ett nät av laddstationer – i hela Sverige.

Niclas Sahlgren, vd, Eways

Mer om: Elbilar Debatt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt