”Låt inte det onda begränsa vårt internet”

2013-03-20 09:30  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör och ansvarig utgivare. Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

INLEDARE. En brutal verklighet påminner oss om att vi måste hitta sätt att hantera de nya hoten. Jag menar förstås hoten över internet.

Den 13-åriga flickan i Kumla, bara ett barn, utsattes för nätmobbning för sitt utseende. Dessutom hotade någon att lägga ut känsliga bilder på henne, vilket kan ha lett till den förtvivlan som fick henne att kasta sig framför ett tåg.

Skulden ligger ytterst på dem som hotar. En man i 45-årsåldern är misstänkt på sannolika skäl för bland annat utnyttjande av barn för sexuell posering.

Men vi har alla ansvar för att vara vaksamma på de faror som lurar när vi och våra nära rör oss på internet. Och den medvetandeprocessen går för långsamt.

Vi vuxna avslöjas om och om igen med att vara alldeles för naiva i vår tro om vad våra barn ser och gör vid datorerna.

Som Ny Teknik skrev i nr 7 så visar rapporten EU-kids online att svenska ungdomar har sett mer sidor med hat, droger och självmord än jämngamla i EU.

En annan sida av aningslösheten kring de nya cyberhoten skriver Ny Tekniks reportrar Anna Orring och Monica Kleja om i veckans Ny Teknik. På sjukhus kan personalens privata facebookande öppna för att personer med ont uppsåt kommer åt känslig information om patienter i deras sjukjournaler. Hackernätverket Anonymous visade i höstas hur uppgifter om patienter läckte från en server i Västra Götalands sjukhusregion.

Om inte sjukhusen kan garantera sekretessen, är risken att vi avstår från att berätta om sådant som läkaren skulle behöva veta.

Internet är för fantastiskt för att vi ska låta onda krafter begränsa oss från att använda det. Nätbaserade studier är ett strålande exempel på hur alla, fattig som rik, kan få möjlighet att plugga gratis på prestigeuniversiteten Harvard och MIT.

Eller på svenska lärosäten, för den delen. KTH är ett av många universitet som ligger i framkant med cyberstudier, och har kommit långt när det gäller en av de svåraste utmaningarna – hur examinationen av nätkurser ska gå till.

Det kan du läsa om i veckans Ny Teknik.

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt